NRK Meny
Normal

Røst og de tre skarvene

Tre svarte skarver på sølv bunn er Røst sitt kommunevåpen. Motivet er hentet fra eventyret om «Skarvene fra Utrøst».

Værbilde fra Røst

Røst ytterst i Vestfjorden.

Foto: Terje Støen

Røst sitt kommunevåpen

– Det gamle eventyret er symbolikken i kommunevåpenet vårt. Og det er vi stolte av, sier Røst-ordfører Tor Arne Andreassen.

Utrøst er det fruktbare huldrelandet ute i havet, der det bor en bonde med tre sønner, som ikke tåler kristenmannsblod og som skaper seg om til skarver når de drar ut på havet for å fiske. Det er disse skarvene som Røst har i sitt kommunevåpen, og det er disse skarvene som fiskeren Isak fra Værøy møter en stormfull dag ute på åpne havet.

Ikke førstevalget

Utrøst og de tre skarvene har fulgt røstværingene i generasjoner, og er uten tvil det mest kjente og folkekjære eventyret som er knytta til havlandet ute i Vestfjorden. Men de tre skarvene var ikke førstevalget da politikerne på Røst begynte å diskutere hvordan kommunevåpenet skulle se ut. Den gangen var blikket rettet mot en annen fugl.

– Det var i 1986, jeg var blitt medlem av kommunestyret på det tidspunktet, og da gikk diskusjonene om vi skulle ha lundefuglen i kommunevåpenet. For lundefugl har vi hatt mye av på Røst. Men så fant vi ut at tre skarver ville være et godt og ikke minst riktig motiv, ut fra eventyret om «Skarvene fra Utrøst», forteller Tor Arne Andreassen.

Norges tredje minste

Ordfører Tor Arne Andreassen med ordførerkjedet, der kommunevåpenet med de tre skarvene er hovedmoti

Ordfører Tor Arne Andreassen med ordførerkjedet, der kommunevåpenet med de tre skarvene er hovedmotivet.

Røst er Norges tredje minste kommune. Det bor rundt 560 mennesker i kommunen, som er en utpreget fiskerikommune og som henter mesteparten av næringsgrunnlaget fra havet. Det produseres sjømat for betydelige verdier, og Røst har i mange år ligget på Norgestoppen i verdiskaping regnet etter antall innbyggere. Ifølge ordfører Tor Arne Andreassen vet alle på Røst hvordan kommunevåpenet ser ut og hva det symboliserer.

– Det er et veldig populært kommunevåpen, ikke minst som jakkemerke. Mange er snar til å nappe det av jakka mi, jeg må stadig fylle på med nye merker. Ikke bare fordi merket symboliserer eventyret, og huldrelandet her ute. Men også fordi det er et vakkert merke, der de tre «menneskeskarvene» skuer ut over havet og framover i tiden. De er stolte og framtidsrettet. Akkurat som vi røstværinger, sier Tor Arne Andreassen.

Store mengder stokkfisk

TØRRFISK: Det produseres sjømat for betydelige verdier, og Røst har i mange år ligget på Norgestoppen i verdiskaping regnet etter antall innbyggere.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Hør Jens Bolling fortelle eventyret om «Skarvene fra Utrøst».