NRK Meny
Normal

I denne kommunen er det 2700 øyer, holmer og skjær

Ikke så rart at kommunevåpenet består av intet mindre enn tre årer.

Herøy, mandag kveld

VAKKER NATUR: Det bor 1740 mennesker i Herøy, en kommune som består av omlag 2700 øyer, holmer og skjær.

Foto: Laila Albrigtsen

Kommunevåpenet i Herøy

Herøy sitt kommunevåpen.

Ordfører Arnt Frode Jensen

Ordfører i Herøy, Arnt Frode Jensen med ordførerkjedet.

Tre oppvoksende gullårer, den midterste nedsenket, mot blå bakgrunn. Som symbol på båtmannskap. Det er Herøy sitt kommunevåpen.

– At årene er reist oppover betyr at vi herøyfjæringer er beredt til å påta oss de oppgaver som vi måtte bli pålagt, sier ordfører Arnt Frode Jensen (Ap).

Båten har en sentral plass i Herøy sin historie. Derfor har kommunevåpenet sitt utgangspunkt i nettopp båten.

– Da vi begynte prosessen med å skaffe oss et kommunevåpen på 1980-tallet så var det først stemning for at vi skulle ha en båt i våpenskjoldet. Men så var ikke det heraldisk nok, i henhold til regelverket. Vi kunne ha valgt det, men da hadde vi ikke fått det godkjent. Og da landet kommunestyret på årene, forteller Arnt Frode Jensen.

2700 øyer

Det bor 1740 mennesker i Herøy, en kommune som består av omlag 2700 øyer, holmer og skjær. Hovednæringa er fiskeoppdrett og foredlingsvirksomhet knytta til oppdrettsnæringa. Verdiskapinga er stor i den lille øykommunen.

– Vi har en hjørnesteinsbedrift som omsetter for 2,4 milliarder kroner i året. Herøy er en kommune med betydelige næringsaktiviteter, vi er så absolutt en gründerkommune, og et sterkt kjennetegn er at folk har begynt med to tomme hender. Det står det all respekt av, sier Arnt Frode Jensen.

Tror herøyfjerdingene vil stå alene

Lyset i Tennvalen på Herøy er helt unikt..

Lyset i Tennvalen på Herøy er helt unikt.

Foto: Valborg Aalstad

Han har vært ordfører for Arbeiderpartiet i Herøy siden 2003, og er en av ordførerne i Nordland med lengst fartstid. Arnt Frode Jensen legger ikke skjul på at han ser flere fordeler enn ulemper med å være en egen kommune.

– Jeg er nok neppe den ivrigste forkjemperen for at Herøy skal gå inn i andre kommuner. Fordi jeg ser at ved en sammenslåing vil vilkårene for befolkninga bli dårligere enn de er i dag. Kjenner jeg herøyfjæringene rett tror jeg de vil lande på at vi fortsetter å være den kommunen vi er i dag.

Arnt Frode Jensen understreker at han kjenner en sterk stolthet til kommunevåpenet. Det skaper tilhørighet og identitet. Så er det da heller ingen andre kommuner som har tre åreblad som peker rett oppover. Men så er det kanskje de som angrer på at man ikke valgte et annet motiv.

– Nei, aldri. Noen vil si at det er ikke årer, men champagneglass, ler ordfører Arnt Frode Jensen.

Marine Harvest, Herøy Helgeland

Herøy er en livskraftig kommune på Helgelandskysten, med stor verdiskapning. Hjørnesteinsbedriften Marine Harvest omsetter for 2,4 milliarder kroner i året.

Foto: Yngve Magnussen

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.