NRK Meny
Normal

Hamarøy sin gaupe

Ei gaupe i sølv stående mot blå bakgrunn. Det betyr at det finnes i hvert fall en gaupefamilie i Hamarøy. Kanskje til og med flere.

Rolf Steffensen

Avtroppende ordfører i Hamarøy, Rolf Steffensen med ordførerkjedet der gaupa er hovedmotivet.

Foto: Privat

Hamarøy sitt kommunevåpen

Hamarøy sitt kommunevåpen.

Avtroppende ordfører Rolf Steffensen legger ikke skjul på at gaupa er utfordrende for Hamarøy sine innbyggere. Spesielt de som driver med sauenæring og reindrift.

– Jeg tror nok det er mange som har stusset når de har sett kommunevåpenet vårt og lurt på hvorfor i all verden valgte Hamarøy et slikt symbol, når gaupa representerer så mye utfordring for mange i kommunen, sier Rolf Steffensen.

Ja, hvorfor valgte Hamarøy gaupa, og hva tenker avtroppende ordfører Rolf Steffensen om det spørsmålet?

– Jeg går jo ut fra at de som var sentral i den i prosessen tenkte på gaupa som et sentralt dyr i faunaen til Hamarøy. Og det er den fortsatt, sier Steffensen.

Fra 1980-tallet

Det er Asbjørn Mathiassen som har tegnet kommunevåpenet på begynnelsen av 1980-tallet. Og daværende rådmann i Hamarøy, Gunnar Strand som kom med ideen.

Gaupa er vakker å se på, den har en naturlig plass i vår fauna, men ikke alle er like begeistret for dens eksistens. Rolf Steffensen forteller at han for noen år siden sto ansikt til ansikt med en av de lokale sauebøndene i Hamarøy, som sto og gråt i fortvilelse.

– Han hadde vært og henta ned saueflokken sin på fjellet, og kunne konstatere at om lag 70 prosent av lammene var drept av villdyr. Dette er brutalt.

Opptatt av symboler

Gaupe

Gaupa er et av våre vakreste dyr. I Hamarøy er det minst en gaupefamilie.

Foto: Per Jarle Heggdalsvik / NRK

Rolf Steffensen er prest når han ikke er ordfører. Som prest har han et forhold til symboler, og han er spesielt opptatt av forskjellen både gode og dårlige symboler.

– Et godt symbol er lyset, en flamme som signaliserer lys i mørket. Vi trenger lyset for å se, for å kunne orientere oss. Og vi trenger lyset som varme. Den varmen lyset gir. Men samtidig er lyset farlig, eller flammen kan være farlig, den kan true livet, den kan brenne ned alt. Det er en ambivalens i gode symboler som du ikke finner i dårlige.

Rolf Steffensen tenker at et godt symbol må være forståelig, det må umiddelbart gi oss assosiasjoner til ei mening. Og det må henge sammen med den livsvirkeligheta som vi selv er en del av.

– I det perspektivet tenker jeg at gaupa hører godt hjemme på Hamarøy. Den representerer både dette farlige og det gode, ville, vakre og sterke. Og den hører hjemme der. Og den er forståelig.

Motiv av Hamsunsenteret

Hamsunsenteret

Hamsunsenteret er et motiv Hamarøy kommune er stolt av å være bekjent av.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Men det er også andre symboler som kjennetegner Hamarøy kommune. Og de siste årene har man begynt å ta i bruk et annet symbol, som er en slags stilisert utgave av Hamsunsenteret.

– Ikke som erstatning for kommunevåpenet, men som et tilleggsmotiv. Som skal gi tydelige assosiasjoner både til oss selv og til omgivelsene om at vi i Hamarøy forvalter en stor oppgave og en stor verdi gjennom Hamsun og alt det som han gir.

Om Hamarøy kommune skulle valgt et kommunevåpen i dag tror Rolf Steffensen at gaupa kunne ha blitt valgt på nytt.

– Jeg synes den er flott. Den minner oss jo om det livet vi lever på Hamarøy, som er nært naturen, selv om ikke vi alle lever av primærnæringene. Det er jo bare de færreste som gjør det.

– Så sier den litt om røttene våre, og tilhørigheta vi har til det landskapet vi er en del av. Og at det er spenninger i det til enhver tid. Det er ingen av oss som kan regne med å gå lett og friksjonsfritt gjennom livet. Vi må også ta de utfordringene som kommer.