Hopp til innhold

Bodø og sola

Ei gullsol med 12 stråler på rød bunn. Bodø har valgt seg vårt største livgivende symbol som sitt kommunevåpen.

Ordfører Ida Pinnerød

Ordfører Ida Pinnerød med ordførerkjedet, der kommunevåpenet med sola har den sentrale plassen. Akkurat som den har i vårt solsystem.

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

Kommunevåpenet i Bodø

Kommunevåpenet i Bodø.

Bodø gamle byvåpen

Bodøs gamle byvåpen fra 1889.

– Jeg synes det er et veldig flott kommunevåpen. Alltid har jeg likt sola til Bodø. Og så tar den oss med inn i litt varme, sier ordfører Ida Pinnerød fra Arbeiderpartiet.

At det ble sola som fikk pryde Bodø sitt kommunevåpen skyldes ifølge Ida Pinnerød blant annet at Bodø er den byen som ligger lengst sør med midtnattsol, like nord for Polarsirkelen.

– Men Bodø er også den byen i verden som har mest lys. Har vi funnet ut. Og det er på grunn av Bodøs spesielle beliggenhet. Du kan gjerne si at det i seg selv skaper en slags eksklusivitet. Og da er sola det rette symbolet.

Fiskerimesse

Det var på ei fiskerimesse i Bodø så tidlig som i 1889 at ideen om et eget byvåpen for Bodø ble lansert.

Kjøpmann Koch og Oscar Thue gikk i bresjen og fikk tegnet det første byvåpenet til Bodø. Det var et skjold med to deler. Øverst ei gul sol på rød bunn, over en seilførende nordlandsbåt med to fiskere om bord, og med holmer og fjell i bakgrunnen.

Men byvåpenet til Bodø ble ikke tatt i bruk før i mellomkrigstiden, og underveis ble sola i diverse sammenhenger utstyrt med smilefjes. Alle hadde nærmest sine egne versjoner av byvåpenet og ikke minst hvordan sola skulle opptre, med eller uten smilefjes.

Inntil myndighetene slo fast at byvåpenet, uavhengig av om sola smilte, ikke kunne godkjennes. Fordi byvåpenet til Bodø ikke tilfredsstilte de heraldiske kravene. Norges fremste heraldiker, Hallvard Tretteberg, som har tegnet de fleste kommunevåpen i landet vårt, kom med sin begrunnelse.

Kumlokk med Bodø kommunes kommunevåpen

Også på lokkene til Bodøs underverden har kommunevåpenet fått sin plass.

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

– Han sa at sola var typisk for et våpenskjold, og at det således ikke var noe veien med sola, dog uten smilefjes. Men at naturbildet med nordlandsbåten under sola ikke var noe typisk byvåpen, fordi dette var mer av kunstnerisk innhold, forteller Ida Pinnerød.

Sol og jubileum

Og dermed ble det sola alene som fikk være Bodøs kommunevåpen. Tegnet av Hallvard Tretteberg, og vedtatt ved kongelig resolusjon i 1959.

I 2016 er Bodø 200 år. Jubileet skal markeres på behørig vis og mange måter. Og sola vil definitivt delta, selv om det skulle bli overskyet.

– Å ja, det kommer til å bli veldig spesielt for sola. Da skal vi virkelig få vist ho fram, medgir Ida Pinnerød, gledesstrålende.

Identitet

– Og så er det jo så flott når vi har et så stort jubileum at så mange går inn i historien, og prøver å lære seg hva som har formet oss disse 200 årene. Som by, og hvorfor vi er der vi er i dag.

Bodø rådhus

Høyt oppe på rådhusveggen henger Bodøs kommunevåpen.

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

Identitet og tilhørighet er grunnleggende for oss mennesker. Ida Pinnerød tror byvåpenet er svært viktig for Bodø sine innbyggere.

– Jeg tror det betyr mye mer enn det vi tenker over til vanlig. Det å ha en tilhørighet rundt noe felles er av stor betydning i alle samfunn, og byvåpenet knytter oss mere sammen. Jeg har spurt flere rundt meg om dette. Og vi har nok sterkere følelser til det enn vi tenker til vanlig. Alle jeg har snakket med tilkjennegir at de gode følelser for sola til Bodø, sier Ida Pinnerød.