NRK Meny
Normal

På 1600-tallet kom grusomme Bal til Ballangen

Den danske fogden Bal skal ha vært en ondsinna mann som utnytta naturen og ikke minst sine medmennesker på en grufull måte. Så fikk han også en grusom skjebne.

Nedlagt gruve i Ballangen

NEDLAGTE BJØRKÅSEN GRUVER: Ballangen er bergverkskommunen i Ofoten. I området rundt Ballangen finner vi de første forsøkene på gruvedrift i Nord-Norge, helt tilbake til 1600-tallet. Siden den gang har det vært flere forsøk på gruvedrift med varierende suksess.

Foto: Espen Aarsvold / NRK

Ballangen sitt kommunevåpen. En gull feisel på grønn bunn.

Ballangen sitt kommunevåpen. En gull feisel på grønn bunn.

En gullfeisel på grønn bunn. Det er Ballangen sitt kommunevåpen. Gullhammeren eller gullfeiselen i kommunevåpenet er symbolet på Ballangen som bergverkskommune. Den grønne bunnfarga symboliserer landbruket.

Det var på midten av 1600-tallet at en dansk fogd ved navn Bal kom til Ballangen og starta gruvedrift. Han skal ha vært en ondsinna mann som utnytta naturen og ikke minst sine medmennesker på en grufull måte. Så fikk han også en grusom skjebne.

Ble bundet mellom fire hester

Historien om han Bal er en fæl historie. Det er en historie om en anleggsleder som ikke behandla sine ansatte på en ordentlig måte, hvor det hele endte med at Bal ble bundet mellom fire hester og slitt i stykker, forteller avtroppende ordfører Anne-Rita Nicklasson fra Høyre.

Avtroppende ordfører i Ballangen, Anne-Rita Nicklasson.

Avtroppende ordfører i Ballangen, Anne-Rita Nicklasson.

Foto: Privat

I åtte år har Anne-Rita Nicklasson vært ordfører i Ballangen. En kommune som grenser mot Narvik i øst, mot Tysfjord i sør, mot Gällivare i Sverige i sørøst, og i nord mot Tjeldsund og Evenes på andre siden av Ofotfjorden. Anne-Rita Nicklasson tror folk flest i Ballangen vet hvordan kommunevåpenet ser ut og hva det symboliserer. Og at mange i Ballangen har et forhold til kommunevåpenet.

Vakker natur

– Jeg tror at folk i Ballangen er stolt av kommunevåpenet. Den grønne bakgrunnen i kommunevåpenet som symboliserer Ballangen som landbrukskommmune, og feiselen som symboliserer bergverksdrifta, er noe folk identifiserer seg med. Alle vet at dette har noe med vår tidligere og nåværende virksomhet å gjøre.

Ballangen er kjent for sin vakre natur, med Efjorden som en av de store naturperlene i fylket vårt. Det kanskje ikke mange er klar over er at Ballangen også har fostret en av verdens største popartister.

(artikkelen fortsetter under)

Fine farger i Efjord i Ballangen

Efjorden i Ballangen er en av Nordlands mange naturperler.

Foto: Ingeborg Sandvik

Abba

Anni-Frid Lyngstad ble verdensberømt som en av de fire i ABBA. Hun ble født i Bjørkåsen i Ballangen i 1945, og selv om hun bare bodde der i to år før hun gjorde svenske av seg har hun fortsatt sine røtter i den nordlandske bergverkskommunen. Men bergverksdrifta har gått tilbake.

Abba

Annifrid Lyngstad (nummer to f.v.) fra verdensberømte ABB ble født i Ballangen.

Foto: Lindeborg / SCANPIX

Vi har hatt flere etableringer, og vi har mange mineralrike fjell. Disse etableringene har vart over kortere og litt lengere tidsrom. Men vi håper at vi i framtida skal kunne skape arbeidsplasser ut av fjellene våre, sier Anne-Ritas Nicklasson.

Blir slått sammen?

Men hvor lenge får Ballangen være egen kommune? Det er flere som har tatt til orde for at Ballangen må slå seg sammen med de fire andre kommunen i Ofoten til en ny Ofoten storkommune. Og hva tenker avtroppende ordfører Anne-Rita Nicklasson om det?

– Det blir jo spennende å se. Blir vi en storkommune må vi kanskje lyse ut en konkurranse og få inn forslag på et felles kommunevåpen. Vi har jo flotte kommunevåpen alle vi fem kommunene i Ofoten. Det kan jo bli et kjempespennende, flott og nytt kommunevåpen.

Uansett hva som skjer på sammenslåingsfronten vil Ballangen alltid ha sin historie. Og da blir oppgaven å ta vare på historien.

– Ja, det er kjempeviktig å ta med seg historien, lære av den når vi går inn i framtida, sier avtroppende ordfører i Ballangen, Anne-Rita Nicklasson.