NRK Meny
Normal

Det høljet og lavet ned i mars

Ikke bare var mars mild, men den var også veldig våt. Enkelte målestasjoner i Nordland fikk opp mot 300 prosent nedbør av normalen.

Vått i Mo i Rana

I Mo i Rana (bildet) falt det 290,6 millimeter nedbør og i Varntresk i Hattfjelldal falt det 247 millimeter, som er to og en halv gang så mye som normalt.

Foto: Gunnar Nygren

Månedsnedbøren for landet var i mars 160 prosent av normalen, og måneden ble den 7. våteste som er målt siden 1900. Og aller våtest var det i nord.

– I Nordland ble det registrert mest nedbør ved målestasjonen på Fallmoen i Vefsn. Her falt det 305,4 millimeter nedbør i mars. Det er 273 prosent i forhold til normalen, altså nesten tre ganger så mye som normalen, sier meteorologkonsulent Stein Øines ved Værvarslinga for Nord-Norge til NRK.no.

Mye snø

Men rekord er det ikke, den ble satt i november i fjor da målestasjonen på Fallmoen registrerte 311 millimeter nedbør. Det betyr at det i snitt regnet ti millimeter per dag, noen som regnes som betydelig ifølge Meteorologisk institutt.

I Mo i Rana falt det 290,6 millimeter nedbør og i Varntresk i Hattfjelldal falt det 247 millimeter, som er to og en halv gang så mye som normalt.

Høljet ned på Sortland

Men det var ikke bare på indre strøk det høljet ned.

– På Sortland falt det 250 millimeter, som også er 2,5 mer enn normalt, sier Stein Øines.

Den vanligvis så tørre stasjonen i Stiberg i Skjomen fikk 315 prosent i forhold til normalen, men bare 110 millimeter nedbør.

Mest i Nord-Norge fikk Målselv i Troms med over fem ganger den normale nedbøren.