NRK Meny
Normal

Det går til helvete i Ida Løkås' nye bok

For forfatter Ida Løkås (30) fra Bodø ble det en spesiell opplevelse å flytte til Stavanger – en by i oljekrise, høy arbeidsledighet og boligpriser som synker. Det ble det bok av.

Ida Løkås

Endring er et av de sentrale temaene i den tredje romanen fra forfatter Ida Løkås.

Foto: Vigmostad & Bjørke

Forfatterens tredje roman «Til bølgene» er ingen lystig bok, ifølge forfatteren selv.

– Tittelen kommer fra det latinske Ad Undas - som betyr «til bølgene». Uttrykket brukes for å beskrive at noe går til helvete. Utgangspunktet for boken er nok litt dystert, sier Løkås til NRK.

Hun debuterte med den kritikerroste romanen «Det fine som flyter forbi» i 2012. I 2014 kom ungdomsromanen «Pappa er et postkort» som ble nominert til Østfoldungdommens kritikerpris.

Blir tvunget til å flytte

Handlingen i den nye romanen er lagt til et lite øysamfunn utenfor Stavanger der hovedpersonen Zahl blir tvunget til å flytte når huset han bor i blir solgt. Zahl har hatt tøffe tenåringsår hvor han ble skadet i en stygg ulykke. Når øyas nye lege setter spørsmålstegn ved skaden hans, er han nødt til å finne en måte å gå videre i livet på.

– Han har slitt med ettervirkningene etter ulykken. Det har gjort at han har blitt stillestående. Han bruker tiden sin på å stoppe ut fugler og gå lange turer rundt øya, forteller forfatteren.

En by i endring

Da Ida Løkås flyttet til Stavanger i 2014, ble hun påvirket av stemningen, med oljekrise, høy arbeidsledighet, og boligpriser som synker.

– Optimismen og positiviteten som preget Stavanger tidligere var ikke den samme. Folk var litt mer dystre. Det er ikke så lett å være i Stavanger. Vi er nede i en bølgedal, og det inspirerte meg veldig til å skrive om følelsen av håpløshet.

Likevel er det ikke bare mørkt og dystert i boken.

– Det er også en del håp å spore. Endring trenger ikke å være negativt, sier hun.

Har fått ny jobb

Hun har også selv følt på endring. I tillegg til å være forfatter, jobber Ida Løkås som tekstforfatter i en bank.

– Det var det nok aldri noen som trodde jeg skulle gjøre. Heldigvis slipper jeg å jobbe med tall. Men det er godt å tenke på noe annet bøker. Da jeg var ferdig med boka i mai, var jeg lei. Du tenker at du aldri mer skal skrive en bok.

Men hun tror ikke den følelsen vil vare lenge.

– Hvis man virkelig har en lidenskap for å skrive, kommer skrivelysten sakte med sikkert tilbake igjen. Jeg kjenner at det begynner å krible litt i fingertuppene. Det er nok ikke lenge før jeg setter igang med neste prosjekt.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.