NRK Meny
Normal

Design Forum konkurs: – Frykter for jobbene

Handel og Kontor avblåser streiken etter at det i dag ble kjent at Design Forum slår seg konkurs. – Jeg hadde håpet på et annet utfall, sier ansatt Merethe Johansen.

Merethe Johansen streiker utenfor Design Forum i Bodø

STREIKEN AVBLÅST: – Det er ingen som har lyst til å streike, og det blir ekstra spesielt når vi bare er to ansatte og en av oss er i streik, sa Merethe Johansen til NRK for to uker siden.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

14 av de 70 ansatte har den siste måneden streiket for krav om tariffavtale. Design Forum har 19 butikker spredt over hele landet. Butikkansatte har streiket utenfor seks av butikkene.

En av dem er Merethe Johansen i Bodø, som har streiket helt alene i to uker. I dag er hun fylt av blandende følelser.

– Vi venter på flere detaljer, men det er klart vi ansatte frykter for jobbene våre. Dette får konsekvenser både for oss som har vært i streik, og for dem som ikke har streiket, sier Johansen til NRK.no.

I over to uker har streiket helt alene utenfor butikken for få en tariffavtale med sin arbeidsgiver som er i Oslo. Totalt var 14 Design Forum-ansatte over hele landet tatt ut i streiken. Konflikten sto mellom de organiserte i Handel og kontor (HK) og ledelsen i Design Forum.

(artikkelen fortsetter under)

Merethe Johansen streiker utenfor Design Forum

Utenfor Design Forum i Sjøgata har Merethe Johansen streiket helt alene. Her har hun selskap av en streikevakt fra LO-forbundet Handel og Kontor.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– I Bodø har det kun vært jeg som er organisert. Det er ingen som har lyst til å streike, og det har ekstra spesielt når vi bare er to ansatte som jobber så tett. Det har ikke vært hyggelig å stå på gata og se inn. Men jeg har bitt tennene sammen, sier Johansen til NRK.no.

Hun hadde håpet på et annet utfall av streiken.

– Nå få vi bare vente og se hva som skjer. Om de har tenkt å starte opp igjen med nye eiere. Hvis de gjør det får vi håpe det blir med tariffavtale, sier Johansen til NRK.no.

– En vendetta

Nå jobber HK for at medlemmene skal komme ut av dette på best mulig måte, situasjonen tatt i betraktning.

– Handel og Kontor i Norge understreker at grunnlaget for vår streik ikke har vært høyere lønn, men å sikre de ansatte reell innflytelse og medbestemmelse over egen arbeidsplass i tråd med de spilleregler som gjelder ellers i arbeidslivet, sier regionsekretær Oddvar Støylen i Handel og Kontor.

Ifølge Handel og Kontor ville en tariffavtale for Design Forum hatt minimal økonomisk betydning, sier HKs regionssekretær Oddvar Støylen.

– Men selskapet valgte å sette 70 arbeidsplasser på spill i sin vendetta mot vanlige spilleregler i arbeidslivet. Handel og Kontor i Norge understreker at grunnlaget for vår streik ikke har vært høyere lønn, men å sikre de ansatte reell innflytelse og medbestemmelse over egen arbeidsplass i tråd med de spilleregler som gjelder ellers i arbeidslivet, uttaler Støylen.

– Med en tariffavtale på plass kunne vi alle trukket i riktig retning. Her valgte arbeidsgiver i sta egenrådighet det motsatte. Slike arbeidsgivere har ikke noe i norsk arbeidsliv å gjøre, mener HK.