Derfor går Bjørn Arne løs på juletreet med høytrykkspyler

– Noen barnåler forsvinner, men det er i grunnen genialt likevel, sier Bjørn Arne Fure som vasket juletreet i vaskehallen hos Statoil i Bodø.

Se Bjørn Arne Fure vaske juletreet

Her kan du se hvordan man vasker et juletre med høytrykksspyler.

Da NRKs reporter Kari Mette Skreslet var på Statoil på Stormyra i Bodø for å fylle drivstoff fikk hun se noe hun aldri har sett før.

– Det var et merkelig syn. Jeg så en mann som slang juletreet i bakken og gikk løs på det med høytrykkspyleren, forteller Skreslet.

Hun var derfor snar med å få filmet seansen.

– Han forsvant før jeg fikk summet meg, men jeg lurte jo fælt på hva det var han holdt på med, forteller reporteren.

«Nå har vi vaska treet...»

Heldigvis fant NRK ut hvem mannen var. Og det er Bjørn Arne Fure som gjør at vi nå kanskje må skrive om en julesang eller to: «Så gjør vi så når vi vasket vårt tre» eller «Nå har vi vaska treet...»

– Det stemmer det. Det jeg gjør på videoen er å vaske treet, forteller Fure til NRK.no.

– Hvorfor?

– Treet er jo importert fra Danmark og inneholder enorme mengder små krypdyr og annet skit. Det vil jeg ikke ha inn i huset og derfor er det ganske genialt å vaske treet, sier steigværingen som er bosatt i Bodø.

– Hardføre trær

Man skulle kanskje tro at en stakkars edelgran ikke ville tåle den voldsomme behandlingen.

– Men det er ikke noe problem. Det er hardføre trær dette her. De står jo vanligvis ute i all slags vær, forteller Fure.

– Hvordan gjør du det?

– Jeg spyler helt inne ved stammen og litt rundt omkring på treet. Det er ikke så mye som skal til. Noen barnåler forsvinner på veien, men treet er like fint, sier han.

Står klart i garasjen

Nå står edelgrana til steigværingen klart i garasjen, forhåpentligvis uten krypdyr og annen møkk.

– Jeg har aldri sett andre enn meg gjøre noe sånt. Egentlig er det litt rart, for det er veldig lurt. Jeg tror de fleste trær vil tåle det samme, så kanskje det kan bli en trend dette her.

Tusenvis av småkryp

NRK har tidligere fortalt at juletrærne du drar inn i huset kan inneholde opp mot 25.000 bittesmå insekter.

Tallene kom fra førsteamanuensis Bjarte Henry Jordal ved Universitetsmuséet i Bergen.

Men han er ikke sikker på hvor lurt det er å spyle treet for å bli kvitt eventuelle småkryp og pollen.

– Vi må huske at trærne er rustet for å stå ute i all slags vær, og småkryp og pollen blåser ikke av i storm heller, sier han.

– Vil ikke en høytrykksspyler hjelpe?

– Det som forsvinner hvis man går så hardt til verks er større ting som edderkopper og lignende. De aller fleste småkrypene er en millimeter eller mindre og er derfor ikke så lett å fjerne med vann, svarer Jordal.

Altså ser det ut som eksperten og Fure er uenig. NRK har ikke prøvd selv, så vi vil ikke felle en dom. Har du erfaringer med å vaske juletreet? Del de gjerne med oss.