Derfor er ekstremvær noe annet på Østlandet enn i Nord-Norge

Trodde du ekstremvær betyr det samme på Østlandet som i Nord-Norge? – Svaret er nei. Og derfor synes kanskje nordlendingene vi her sør klager for mye, sier meteorologen.

MF Barøy på tur fra Lødingen

– Kuling med sterke vindkast kan være nok til å definere det som ekstremvær på Østlandet. I Nord-Norge må det nesten en orkan til, sier statsmeteorolog Bjørn Harald Hval Flobekk til NRK.no.

Foto: Bjørnar Hansen

I skrivende stund herjer vinden og snøen i Sør-Norge. Noe ekstremvær har det foreløpig ikke blitt, men det var ikke langt unna, melder meteorologene.

For at meteorologene skal sende ut ekstremvarsel krever det noen helt spesielle kriterier. Det er ikke bare værtypen, men også området som rammes, som avgjør hvorvidt det skal sendes ekstremværvarsel.

Kort sagt er det skadepotensialet som avgjør. Og derfor er et ekstremvarsel på Østlandet noe helt annet enn et ekstremvarsel i Nord-Norge.

– Kuling med sterke vindkast kan være nok til å definere det som ekstremvær på Østlandet. I Nord-Norge må det nesten en orkan til, sier statsmeteorolog Bjørn Harald Hval Flobekk til NRK.no.

– Hvorfor er det sånn?

– På Østlandet er det mer som kan bli ødelagt ved et uvær. Konsekvensene blir større dersom vinden knekker lyktestolper og trær over veier, jernbane og strømnett. Det bor flere folk på Østlandet og da blir flere rammet, sier Hval Flobekk.

– Ikke ekstremt, men vanlig i nord

Han trekker også frem klimatiske årsaker.

– Her på Østlandet er det sjeldent mer enn kuling. Nord-Norge har sånt vær bestandig, det er ikke ekstremt, men vanlig, sier meteorologen og fortsetter:

– Nord-Norge er bygd for å tåle uvær. Der vokser trærne i et miljø med veldig mye vind og de tåler det. På Østlandet er det verre, her vokser ting som om det aldri skal være mye vær. Da ryker det ting når det blir mye vær.

– De synes sikkert vi klager for mye

– Enkelte i Nord-Norge vil påstå at østlendingene klager for mye når det er dårlig vær. Er du enig?

– De er jo vant til mye rart vær, så de synes sikkert vi her sør klager mye. For en østlending vil ekstremvær i Nord-Norge oppleves som voldsomt. Det må nesten en orkan til som sagt, og det er det aldri her på Østlandet. Her kaller man frisk bris til liten kuling for storm. Man synes kanskje det er veldig mye, men det er jo likevel ikke ekstremt, sier Hval Flobekk.

Hva er et «ekstremvær»?

En sjelden gang kan været bli en fare for liv og verdier. Da skal Meteorologisk institutt lage et helt spesielt varsel, slik at samfunnet kan forberede seg.

Disse varslene kalles «ekstremvarsler» og utarbeides etter en egen beredskapsplan. Værfenomenene som kan forårsake et slikt varsel er:

  • Sterk vind (storm)
  • Store nedbørmengder/endrede temperaturforhold, slik at det er fare for skadeflom.
  • Ekstremt stor snøskredfare over store områder
  • Stormflo (ekstremt høy vannstand langs deler av kysten)

Stormende bilder fra nord: