Hopp til innhold

Derfor utfordrer han sin egen regjering mens Høyre har roet seg

Mens flere av Høyres representanter knapt har stilt spørsmål til sine egne, er regjeringskollegaen langt mer aktiv på Stortinget. Førsteamanuensis Bjørn Sagdahl mener forskjellig partikultur er forklaringen.

Jan Arild Ellingsen

Jan Arild Ellingsen fra Nordland Frp er fremdeles aktiv i Stortingets spørretime, til tross for at partiet nå sitter i regjering. Slik er det ikke med Høyre, viser tall NRK har hentet inn.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er naturlig at Høyre, som er et såkalt dannet parti, er mindre ivrig i stortingssalen. De har tradisjoner for ikke å ha opprørske representanter, sier førsteamanuensisen ved Universitetet i Nordland.

Bjørn Sagdahl

Førsteamanuensis Bjørn Sagdahl ved Universitetet i Nordland mener forskjellig partikultur er forklaringen på at Høyre er langt mindre aktiv enn Frp på Stortinget.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Tall NRK har hentet inn fra Stortingets egen oversikt over antall spørsmål og representantforslag (ekstern lenke) viser at Høyre har de minst aktive representantene på Stortinget.

Bjørn Sagdahl mener det ikke er overraskende at Fremskrittspartiet i større grad utfordrer sine egne.

– Statistikken viser at Frp har et halvhjertet forhold til egen regjering. De er i opposisjon både i regjering og utenom. Det er en annen partikultur, hevder han.

– Burde stått med null

Flere av Høyres representanter har ikke stilt sin egen regjering et eneste spørsmål i inneværende periode. Odd Henriksen fra Nordland Høyre står bokført med to representantforslag, men mener selv han burde hatt færre.

– En formalia fra Stortingets side gjorde at vi måtte ta det to ganger. Egentlig skulle det stått «null» i statistikken, smiler Henriksen.

Odd Henriksen

Nordland Høyres Odd Henriksen står med to representantforslag, men mener selv han skulle hatt færre.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Han er klar på at han gjør en god jobb for velgerne, selv om det nødvendigvis ikke gjenspeiles i statistikken.

– Det er ikke vår oppgave å stille vår egen regjering spørsmål i Stortinget. Vi snakker med regjeringa og statsrådene våre én gang i uka, og har jevnlig møter. De spørsmålene jeg trenger å få svar på tar jeg direkte med dem, det trenger jeg ikke å gjøre i Stortinget.

Ellingsen: – Direkte feil

Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen har på sin side 27 skriftlige spørsmål og ett munlig spørsmål i inneværende regjeringsperiode.

Han er slett ikke overrasket over at de er mer aktiv enn stortingsrepresentantene fra Høyre.

– Min oppfatning er at både Høyre og Arbeiderpartiet i posisjon har systemlojale politikere. I Frp står velgerne i mye større grad i sentrum. Vi fortsetter å stille spørsmål, og lager både store og små bølger, selv om vi sitter i regjering.

– Hva sier du til utsagnet om at dere har et halvhjertet forhold til egen regjering?

– Det er direkte feil. Tallene viser tvert imot at vi slåss for velgerne våre både i og utenfor regjering. Stortinget er en viktig arena for politikk, spesielt med en mindretallsregjering som nå.

Og til tross for at han er noe mindre aktiv nå enn i opposisjon, har Ellingsen ingen planer om å bli usynlig på Stortinget.

– Min oppgave er å gjøre en jobb på vegne av velgerne i Nordland som har sendt meg til Oslo. Jeg kunne selvsagt ringt statsråden diskrét, men tar meg friheten til å velge den metoden jeg tror gir best resultat.