Hopp til innhold

Derfor satte Ellingsens utspill sinnene i kok hos mange

Folk ble rasende da Jan Arild Ellingsen uttalte seg positivt om Odins soldater. – Det blir stadig tøffere å ytre seg om kontroversielle temaer, sier forsker.

Jan Arild Ellingsen (Frp)

Jan Arild Ellingsen har provosert tidligere også. Men denne gangen ble reaksjonene for mye av det gode, ifølge han selv.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Er det greit å mene at Odins soldater har livets rett? Mange syntes ikke det, og ga stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp) så mye kjeft at han nærmest mistet hele gleden med å drive politikk.

Det er på sett og vis litt spesielt når man er vant med å stå i vinden og ikke tidligere har vært redd for å mene mye om kontroversielle ting. Så hva er det ved denne debatten som har satt sinnene i kok hos så mange?

Problemer

Arnfinn Midtbøen, som er leder for prosjektet Status for ytringsfriheten i Norge hos Institutt for samfunnsforskning, starter forklaringen ved kommunevalget i fjor.

– I starten handlet mediefokuset om krigen i Syria, og situasjonen der. Det var et enormt behov for hjelp, og en solidaritetsbevegelse bredte seg som sammenfalt godt med valget.

Det ble avholdt demonstrasjoner foran Stortinget. Politikere holdt appeller, og det var i det hele tatt en veldig solidarisk stemning i landet vårt.

– Utover høsten, ble det klarere og klarere hvor omfattende denne migrasjonsbølgen egentlig var. Det oppstod problemer med grensehåndtering, og det spredte seg en panikk i hele Europa.

Stemningsskifte

Det ble et stemningsskifte. Virkeligheten – og debattklimaet – endret seg. Raskt. Fra solidaritet gikk det over til en holdning preget av dyp bekymring for konsekvensene av den voldsomme migrasjonen, og hva den ville føre til på sikt.

Arnfinn Haagensen Midtbøen

– Politikere skal og må tåle mer enn andre, og de har et apparat rundt seg som i de fleste tilfeller vil fungere beskyttende, påpeker forsker Arnfinn Midtbøen.

Foto: Kari Brun Ågotnes / ISF

En bekymring som Odins soldater har prøvd å kapitalisere på, ifølge Midtbøen.

For Ellingsen og da komme å gi støtte til en bevegelse som ifølge Midtbøen spiller eksplisitt på folks frykt og som i tillegg består av medlemmer som har eller tidligere har hatt bånd til kriminelle, eventuelt høyreekstreme, miljøer har fått begeret til å renne over for folk i kanskje større grad enn man har sett før.

– Det som kanskje er litt nytt er at politikere på denne siden av det politiske landskapet får så mye kjeft som det Ellingsen her beskriver. Frp har kanskje argumentert sterkest for ytringsfrihet som verdi og prinsipp, og at man må tåle de tøffe meningene.

Skal tåle mer

Midtbøen er også opptatt av at sosiale medier og den muligheten vanlige mennesker har til å uttrykke sine meninger fritt, er en gave til demokratiet. Men en viktig bakside er knyttet til at hatefulle ytringer samtidig får større rom.

– Vi står i en utvikling hvor det blir tydeligere og tydeligere at det å uttrykke seg om kontroversielle temaer som innvandring eller religion i større og større grad koster. Det kan være et demokratisk problem hvis det fører til at folk blir redde for å si det de mener.

Men politikere skal og må tåle mer enn andre, og de har et apparat rundt seg som i de fleste tilfeller vil fungere beskyttende.

Arnfinn Midtbøen