Hopp til innhold

Derfor måler meteorologene lavere temperaturer enn det folk opplever det er

Har du også irritert deg over at de offisielle temperaturene er lavere enn de du ser på gradestokken utenfor kjøkkenvinduet ditt? Her får du svaret på hvorfor det er slik.

Herlig på Brennviksanden i Steigen i dag.

VARMT: Mange reagerer på at meteorologene melder om lavere temperaturer enn den folk synes er tilfelle. I dag var det ihvertfall varmt nok for et bad på Brennviksanden i Steigen.

Foto: Reidar Berg

Denne uka ble det registrert tropenatt på 13 forskjellige steder i Nord-Norge, og årets juli er på delt førsteplass med samme måned i 2014 på lista over tidenes varmeste i Norge siden registreringene startet i år 1900. Gjennomsnittlig døgntemperatur for hele landet var 14,5 grader i juli, opplyser Meteorologisk institutt.

Men ikke alle kjenner seg igjen i meteorologenes rapporter. For det var da tropenatt flere steder? Og viser ikke gradestokken utenfor kjøkkenvinduet mer enn det meteorologen oppgir?

Statsmeteorolog Sjur Wergeland

Ingenting engasjerer like mye som været når det er sommer, noe vakthavende meteorolog Sjur Wergeland ved Værvarslinga for Nord-Norge vet svært godt.

Foto: Eirik Cama / NRK

– For oss meteorologer er dette velkjent, og vi får en del klager. Da gjelder det å forklare hvorfor det er slik, sier vakthavende meteorolog Sjur Wergeland ved Værvarslinga for Nord-Norge.

De fleste klagene kommer når det har vært temperaturrekorder, som det har vært mange av i juli.

– De private målingene blir gjerne varmere enn de offisielle. Folk blir gjerne litt sure når de hører at Meteorologisk institutt har målt 28,5 grader og så har de selv målt på 32 grader. Vi kan forstå at folk blir snurte.

Tromsø lufthavn.

Stadig vekk ringer tromsøværinger til Værvarslinga for Nord-Norge, og hevder meteorologene melder for lave temperaturer i forhold til hva som oppleves av tromsøværingene selv.  – Vi måler på flyplassen, i sjøbrisen, sier Sjur Wergeland.

Foto: Arne Schei.

De fleste klagene kommer fra steder hvor de offisielle målingene foretas på flyplasser, som ligger uten for byene, som Tromsø, Bodø og Mo i Rana.

– Målestasjonene er plassert på flyplassen, steder hvor det gjerne føles kaldere enn inne i sentrum.

Slik måler du:

Solnedgang ved Skivika,Bodø

Solnedgang ved Skivika i Bodø 31. juli.

Foto: Olaus Emil Lakselvhaug

Det er ikke så lett å måle helt riktig temperatur, og det er flere ting du som privatperson må ta hensyn til, ifølge meteorologen. Når dine målinger blir høyere enn de offisielle er det gjerne fordi du har montert gradstokken din feil. Slik skal det gjøres:

1. Sørg for at temperaturmåleren står i skyggen, aller helst på en nordvendt vegg.

– Ha for alle del ikke måleren i sola. Det er strengt forbudt, sier Sjur Wergeland.

2. Ikke plasser gradestokken nær en varm vegg.

– Den største feilen mange gjør er å montere temperaturmåleren for nært en vegg eller andre kilder som reflekterer varme. Da stiger temperaturen og blir for høy. Slike målinger kan ikke vi godkjenne, sier meteorologen.

3. Plasser måleren litt unna huset, på et åpent sted. Slik unngår du en varmeeffekt fra for eksempel varm asfalt eller en grusvei.

4. Ideelt sett bør måleren plasseres over kortklipt grønt gress, i to meters høyde.

– Og aller helst fritthengende, råder Wergeland.