Hopp til innhold

Derfor floppet fiskepølsa

Det har ikke manglet på forsøk på å få oss til å spise fisk i pølseform. Både Tine, Mills, Gilde og Lofotprodukt har prøvd seg - uten hell. – Ikke noe rart, sier professor.

Fiskepølser? Kan det være godt da?

Fiskepølser? Kan det være godt da? Ungene på Leknes fikk prøvesmake da Lofotprodukt lanserte pølsa for to år siden.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I dag er det store vårsleppet for hundrevis av nye dagligvarer. Halvparten av dem vil mislykkes, skriver Aftenposten, og ramser opp nye produkter fra matvarebransjen – og floppene – som fikk en stille sorti fra butikkhyllene.

En av dem er fiskepølsa. Samtlige produsenter som har forsøkt å få oss til å spise fisk i pølseform, har floppet.

Bli slank med fiskepølsa

Daglig leder Sigvald Rist i Lofotprodukt

Daglig leder Sigvald Rist i Lofotprodukt AS.

Foto: John Inge Johansen

– Vi ville følge trenden, og gi folk et fettfattig og sunt produkt, sier daglig leder Sigvald Rist i Lofotprodukt AS til NRK.

I en årrekke har Lofotprodukt solgt fiskeburgere, fiskekaker og laks i mange varianter. I 2008 ville de prøve noe nytt. Fiskepølsene var laget av seifilet og hvitlaks, og krydret slik at de fikk den tradisjonelle pølsesmaken. Etter å ha testet pølsene både lokalt og i Sør-Norge, ble fiske-grillpølsene lansert med brask og bram.

Både store og små pølsefans var med på lanseringsfesten, og alle likte det de fikk smake.

Lokalbefolkningen på Leknes smaker på fiskepølse. Her er Bente Gundersen.

Bente Gundersen likte fiskepølsa hun fikk smake på i 2008.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Men til tross for god smak og en pølse som bare inneholdt fire prosent fett, ble den en gedigen flopp. Lofotprodukt AS svidde av en million kroner på grillpølsene.

– Forbrukerne ville ganske enkelt ikke ha pølsene. De sto seks måneder i hyllene, deretter ble de trukket tilbake, sier Rist.

Gigantene har også prøvd

Heller ikke andre sunne og fettfattige pølser ble noe suksess. Mills lanserte laksepølser, Mills (Vita Hjertego’) og Gilde (Omega Pluss) kom med omega-3 pølser.

Alle er nå ute av butikkhyllene.

I 2004 lanserte Tine sin versjon på en matmesse i Paris med brask og bram. Men verken franskmennene eller nordmennene ville ha produktet.

Fiskepølseproduskjon ved Lofotprodukter

SYNET BEDRAR: De ser ut som vanlige kjøttpølser, men synet bedrar. Innholdet i disse pølsene er seifilet og hvitlaks.

Foto: John Inge Johansen

Vi var godt fornøyd med produktet og ansatte en selger for det norske og internasjonale markedet. Men til tross for et utmerket produkt, lyktes vi aldri å finne dette markedet, og produktet ble lagt vekk, sier kommunikasjonssjef Terje Olsen i Tine Nord til NRK.no.

Jeg har lyst til at mine barn skal lære å like fisk, ikke lures til å tro at de spiser pølse, men så er det fisk?

Nessie på Foreldreportalen

– Dømt til å mislykkes

Professor Runar Døving ved Markedshøyskolen

Professor Runar Døving ved Markedshøyskolen.

Foto: Markedshøyskolen

Professor Runar Døving ved Markedshøyskolen er overhodet ikke overrasket over forbrukerne vender tommelen ned for fiskepølsa.

– Den er dømt til å mislykkes, og det kunne jeg ha fortalt produktutviklerne hos Gilde og Tine dersom de hadde spurt meg. Egentlig er det ganske enkelt. I Norge har vi et klart skille mellom hverdag og helg. Fisk er den gode sunne hverdagsmaten, mens pølsa er den usunne helgematen. Når man blander disse to, blir det litt lørdag hele uka. Og så blir det hverdag på lørdag. Og det vil vi ikke ha, sier Døving til NRK.no.

Nordmenn skiller klart mellom sunt og sunt.

– Vi vil enten ha hverdagsmat eller festmat. Pølsa er belønningsmat. Det serveres i barneselskaper, grilles på bål på tur, på vei hjem fra fest, på 17. mai og som nødmat på biltur. I andre settinger blir det fort feil. Serverer du pølser første gang du får svigerforeldrene på besøk, bryter du normene for pølsespising, forklarer Døving.

Hvis de klarer å lage noen som smaker godt og ikke er altfor usunne (sånn som fiskepinner er), så er vel det helt ok? Det er vel ikke verre enn fiskekaker eller lignende? Syns det er vel puritansk å insistere på at fisk skal se ut som fisk, basta bom.

Ployanna på Foreldreportalen

– Men fiskepølsene ble testet ut, og falt i smak hos både unge og gamle?

– Ikke så rart. Man kan godt synes at noe er godt. Det er ikke det samme som at du vil kjøpe det i butikken.

Han understreker at matvareprodusentene skal ha ros for forsøket.

– Det blir feil å latterliggjøre dem for å ha prøvd. Som forbrukere skal vi lovprise innvovasjon. Takket være disse utviklerne får du og jeg nye og bedre produkter, sier Døving.

Vi liker fisk, fiskeboller, fiskekaker og pølser. Fiskepølser var ekkelt
Verken 3-åringene, 9-åringen, 11-åringen, 33-åringen eller 34-åringen likte dem. Jeg og en av 3-åringene spiste noen biter, mens de andre klarte seg med en bit. Vi kommer aldri til å kjøpe det igjen, nei....Det har nå blitt en trussel: "hvis du ikke er grei, blir det laksepølser til middag"

Snippa, Foreldreportalen

Lag din egen fiskepølse.

Video:

Video Fiskepølser ble fiasko