Hopp til innhold

Derfor får disse skyene «røykfasong»

Det var et flott syn som nylig møtte Jan-Helge Andersen fra Straumsjøen i Vesterålen. – Jeg måtte sette meg i bilen og kjøre etter skyene.

Fallstriper Bø Vesterålen

– Det var et fantastisk syn, sier fotografen.

Foto: Jan-Helge Andersen

Det var på en formiddagstur sist helg at Jan-Helge Andersen fra Straumsjøen i Vesterålen, fikk øye på de flotte skyformasjonen ute i havet.

Etter hvert kom skyene nærmere land og da satte Andersen seg i bilen for å ta skyene nærmere i øyesyn.

– Det var et fantastisk syn. Jeg måtte kjøre etter skyene for å se nærmere på de. Det var noen utrulige farger. Da jeg kom til Bø gikk jeg ut av bilen og tok disse bildene, sier han.

Fallstriper

Bildene viser trolig fallstriper av nedbør, tror meteorolog John Smits.

Foto: Jan-Helge Andersen

Han sier at det ser ut som at skyene nærmest "blafrer", men de sto faktisk bortimot helt stille. Andersen er en ivrig hobbyfotograf, men sier han ikke kan minnes å ha sett skyer som dette.

– Nei, det kan jeg ikke, så jeg er glad jeg fikk det med meg.

Fallstriper

John Smits

Statsmeteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Statsmeteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt tror bildene viser fallstriper av nedbør.

Dagen bildene ble tatt, var det tydelig bygevær i store deler av Nordland.

– Nedbøren faller som snø/haglkuler, og smelter delvis på det aller siste strekket ned til bakken. På litt avstand vil bygene da fortone seg som det vi seg på bildene, en slags skytrevler som strekker seg og beveger seg ned mot bakken, forteller Smits.

Sola avgjør

Solas høyde over horisonten og fuktighet eller forurensning i lufta vil avgjøre hvilken av sollysets synlige farger som vil dominere, fortsetter han.

– På en dag med ganske ren luft, svekkes og spres den røde og gule delen av sollyset minst når sola står ganske lavt. Derfor får vi den fine rødgule belysningen.