Derfor er desember den verste brannmåneden

Desember er den måneden med flest boligbranner. Dette er noen av årsakene.

Brann

Økt strømforbruk er én av årsakene til at det brenner mer i desember enn ellers i året. Illustrasjonsfoto.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Desember er årets mest brannfarlige måned, og i jule- og nyttårshelgen er det to-tre ganger flere boligbranner enn ellers i året, ifølge DSB.

Forsikringsselskapet Gjensidige har listet opp fem grunner til at desember er den viktigste verste brannmåneden i året:

  1. Økt press på det elektriske anlegget: Vi bruker mer strøm, både til oppvarming og matlaging, noe som fører til større press på det elektriske anlegget.
  2. Matlaging: Matlaging på komfyren er den største enkeltårsaken til boligbrann i Norge. 20 prosent av boligbranner med kjent årsak skyldes feil bruk av komfyrer, der tørrkoking er hyppigste årsak.
  3. Levende lys: Vi bruker mer levende lys denne måneden.
  4. Alkohol: Konsum av alkohol fører til at man blir mer uforsiktig på kjøkkenet, at kommer hjem fra fest og glemmer pizzaen i ovnen, sovner fra talglys og så videre.
  5. Hjemmekos: Vi er mer hjemme og koser oss, og bruker huset mer.

Vanligste brannårsaker

Dagens mest vanlige brannårsaker har endret seg de siste årene. Tørrkoking og smult på komfyren er det som i størst grad forårsaker brann. Dette er også årsaker som kan føre til avkortning på forsikringen.

– Om du tørrkoker eller jobber med smult og det tar fyr, legger deg om kvelden før du har slukket talglysene, er dette årsaker som kan føre til at du kan få avkortning på forsikringen, sier Steve Samuelsen, direktør i Markedsområde Nord-Norge.

Oftere brann i desember

I løpet av de siste årene har det forekommet færre branner i julemåneden, men fremdeles er det langt flere branner i desember enn andre måneder.

– Det er en mørk tid vi er inne i. Vi fyrer mer i peisen, lager mye mat, bruker levende lys og generelt mye strøm. Sjansen for at det skal begynne å brenne er derfor større. Det er likevel færre branner i desember nå enn det var for noen år tilbake, så dette går i riktig retning, fortsetter Samuelsen.

Bruk sunn fornuft

Desember er en måned hvor mange bruker levende lys mer enn andre måneder. I tillegg til andre lyskilder i forbindelse med julepynten, er det viktig å vurdere og vise aktsomhet til brann.

– Har du en adventstjerne i papir, så må du bruke ledlys eller en sparepære som ikke utvikler varme. Skal du pynte med lys utenfor, må du ikke bruke skjøteledning på skjøteledning. Vi har erfart at dette kan være farlig, avslutter Samuelsen.