NRK Meny
Normal

Derfor elsker myggen deg

Kløende myggstikk er noe de fleste blir plaget av om sommeren. Nå viser det seg at det kan være flere grunner til at enkelte blir mer plaget enn andre.

Mygg

Myggen lever av å drikke blod, men hvorfor kan det virke som enkelte blir stukket mer enn andre?

Foto: Arnstein Staverløkk / NINA

Er du av typen som alltid er myggens utkårede? Enkelte hevder de alltid blir bitt av mygg, mens andre i gruppen får sitte i fred fra blodsugerne.

Gjennom årene har det surret flere påstander om årsaker til at noen ender opp med flere kløende myggstikk enn de andre i samme område. Alt fra å være skitten, ha på seg parfyme til myten om «søtt blod» har vært forklaringer på folkemunne de siste årene.

IFLscience skriver at forskere har funnet flere årsaker til at enkelte blir myggens store fristelse.

1. Blodtype

Blodgiver gir blod

Blodtypen din kan gjøre deg mer interessant for myggen. Har du blodtype A, skal ha et langt mindre problem med myggen enn dine venner med blodtype 0.

Foto: Helse Bergen

En studie gjort av Entomological Society of America viser at mennesker med blodtype 0 har større sannsynlighet for å bli plaget av blodsugerne. Forskerne fant at et spesielt sukker i denne blodtypen tiltrakk seg myggene.

2. Karbondioksid

Mor og barn sykler gjennom Sofienbergparken i Oslo

Voksne puster mer enn barn, noe som kan være forklaringen på at barn sjeldnere blir stukket av mygg enn voksne.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Å puste er vesentlig for oss mennesker, så da er det skuffende å høre at utpusten vår tiltrekker seg mygg. Jo større et menneske er, jo mer luft puster vi ut. Dermed er det logisk at barn sjeldnere blir stukket av mygg enn voksne.

3. Graviditet

Graviditet

En grunn til at gravide oftere kan bli stukket kan være at blodtilførselen og temperaturen deres er høyere enn normalt.

Foto: Colourbox.com

Årsaken nevnt over kan også forklare hvorfor gravide hevdes å være mer elsket av plagsomme mygg i sommervarmen. Ifølge en studie skal kvinner under siste del av svangerskapet utånde 21 prosent mer pust, sammenlignet med andre kvinner. En annen grunn kan være at gravide øker blodtilførselen til huden, og blir varmere enn normalt, noe som også skal gjøre det enklere for insektene å finne fram til dem.

4. Melkesyre

Maraton

Løpeturen kan være fin helt til du tar den en pustepause i bakken og blir omsvermet av mygg.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Myggen elsker ikke bare blodtype og utpust. Blodsugerne skal visst nok også være svært glad i mennesker med ekstra melkesyre. Forskning har vist at enkelte myggtyper er betydelig mer tiltrukket av de som har mer melkesyre på huden sin, selv de som i utgangspunktet var mindre "interessante" for insektene. Dette kan forklare hvorfor mosjonistene, med sine høye kroppstemperatur og muligens melkesyre i kroppen, synes mer sannsynlig å bli bitt.

5. Øl

Utepils

Den såkalte utepilsen er det flere som foretrekker. En liten studie antyder at øl i blodet tiltrekker blodsugerne.

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Forskningen rundt dette temaet er omstridt. Likevel er det verdt å nevne at en studie har konkludert med at å drikke 350ml øl, økte antall myggbitt. Forsøket ble gjort på bare 13 personer, så den må tas med en klype salt. Forskerne fant heller ingen sammenheng mellom mengden etanol i svetten og mengden konsumert øl. Selv om øl kan være en faktor, er det langt fra sikkert.

Skuffelsen er nok uansett stor, for de fleste av punktene ovenfor er vanskelige å unngå. Uansett blodtype, øltørste, pusterytme, babymage og treningsentusiast eller ikke: Har en mygg funnet sitt mål, er det nok lite som kan redde deg fra kløen.