Hopp til innhold

Derfor blir nordlyset rødt

En kraftig eksplosjon på sola førte til uvanlig fargerikt og intenst nordlys i natt. – Himmelen eksploderte i rødt lys, sier nordlysfotograf på Andøya.

– Vanligvis er jo nordlyset mest grønt. Men i natt lyste alle farger på himmelen. Det var spesielt mye rødt, sier nordlysfotograf Kenneth Pettersen til NRK.no.

Pettersen var ute på Dverberg på Andøya da han tok disse bildene.

– Jeg har fotografert nordlys i årevis, men aldri opplevd et så intenst nordlys. Og det gikk 360 grader rundt, sier Pettersen.

Nordlys vises oftest og sterkest i et ovalformet belte rundt den magnetiske nordpol. Ifølge flere nettsteder melder om kraftig nordlysaktivitet over store deler av Canada, Russland, Grønland, Island og Skandinavia ned til Vestlandet.

Eksplosjon på sola

Ifølge doktorgradsstipendiat Njål Guldbrandsen ved institutt for teknologi og fysikk ved Universitetet i Tromsø skyldes det røde nordlyset at eksplosjonen på sola er ekstra kraftig. Nordlysets farger varierer også med høyden.

Det grønne nordlyset oppstår i området mellom 120–180 kilometer. Over dette finner vi det røde nordlyset, mens blått og fiolett nordlys hovedsakelig opptrer under 120 kilometer.

Men når stormene på sola er ekstra kraftige blir det mer rødt mellom 90 og 100 kilometer. Egentlig finnes det alltid litt rødt i nordlyset. Men fargen er ikke alltid like lett å oppfatte for det blotte øye. Grønt er mye enklere å se, sier Gulbrandsen til NRK.no.

I tidligere tider ble det røde nordlyset ofte misoppfattet som en stor brann i horisonten.

I tillegg blir det røde nordlyset synlig lenger sør i landet enn vanlig, noe rapportene om nordlys i Sør-Norge den siste månedene er et bevis på.

Mot ny nordlystopp

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I Norge følger beltet kysten av nordre Nordland, Troms og Finnmark, hvor vi kan se nordlys nesten hver eneste stjerneklare natt i vinterhalvåret. I Oslo-området kan man observere nordlys et par ganger i året, mens det så langt sør som Berlin bare vises en gang i året.

– Vi kommer til å se mye mer nordlys i årene som kommer. Nordlyset blir også kraftigere. De siste par årene har det vært lite aktivitet, men vi regner med at den vil ta seg opp igjen de neste 5–6 årene, kanskje med en absolutt topp om fem år, sier Guldbrandsen.

Samme tolkninger gjør professor Ingrid Sandahl ved Institutt for Romfysikk i Kiruna.

– I gjennomsnitt går det 11 år mellom solaktivitetens maksimum, men nå har perioden med lav aktivitet vært den lengste på over hundre år, sier Sandahl til SR Norrbotten.

Ny mulighet i natt

Fikk du ikke med deg nordlyset natt til tirsdag? Da blir det ny mulighet i natt. Ifølge yr.no, som melder klarvær over store deler av Nordland.

– I natt blir det fjelltur, sier Kenneth Pettersen på Andøya.

Nordlys over Nyksund
Foto: Tor Sivertstøl / NRK