Hopp til innhold

Derfor bades himmelen i rødt og rosa

Oktober har bragt med seg nydelige farger på både morgen- og kveldshimmelen. Og det er noen finurlige mekanismer som ligger bak, skal vi tro meteorologen.

– Uten skyer blir det ofte både fine soloppganger og nedganger. Men finest er det når sola treffer skyene i akkurat riktig vinkel og i riktig høyde, forteller vakthavende meteorolog i Vervarslinga for Nord-Norge, Sevim Müller.

Ifølge fotografene rundt om i vårt langstrakte fylke, ligger været nå til rette for nydelige høstfarger på himmelen. De siste dagene har horisonten vært malt i brennende rødt og duse rosafarger.

– Oppstår når skylaget er tykt

Ballstad

En nydelig himmel lyser opp Ballstad.

Foto: John-Inge Berg

– For å få så sterke farger må du ha noe som reflekter lyset tilbake, sier Müller.

Og det må være bestemte skyer som ligger på bestemte måter for å oppnå den optimale høsthimmelen både om morgen og kveld.

– De klareste røde og rosa fargene oppstår oftest når skyene er tykke, og ligger lavt. Fargene blir noe dusere når skyene er lettere, sier Müller.

Men det er sterke værmessige kontraster i vårt langstrakte fylke både nå, og i tida fremover.

Minusgrader rett rundt hjørnet

– Tendensen er at det sakte men sikkert blir kjøligere utover uka. Mot kysten kan det holde seg på plussiden, men det kommer jo helt an på hvor du befinner deg.

Müller kan fortelle at det blant annet i Brønnøysund har vært ti varmegrader i dag, mens temperaturene i Lønningsdal har ligget på frysepunktet.

– Vi trenger nok ikke å vente veldig lenge før det blir minus. I Troms og Finnmark er det allerede snø enkelte steder.

– Skumringstiden blir lengre

Fjellsåsvannet, Sandnessjøen

Fjellsåvatnet i Sandnessjøen bades i høsthimmelen.

Foto: Solfrid Røtvold

Müller sier at også innbyggere i Nordland må regne med nattefrost, glattere veier og generelt kjøligere høstvær nå.

– Men i nordlige deler av Nordland forventer vi regnbyger i morgen og tirsdag. Fortsatt vil vi nok kunne se flotte farger på himmelen.

– Er den fargede himmelen mer vanlig på høsten?

– Det er generelt lettere å oppfatte dem når sola er på vei opp og på vei ned. Det ligger kanskje noe i høsten, skumringstiden blir jo lengre nå, avslutter Sevim Müller.