Hopp til innhold

Denne uka starter huggingen av to millioner juletrær

Nærmere to millioner trær. Så mange juletrær finner veien til norske hjem fram mot jul.

Juletrær

Salget av juletrær har ligget stabilt de siste årene, ifølge daglig leder John-Anders Strande i Norsk Juletre.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Mellom 1 850 000 og 1 900 000 juletrær finner veien til norske hjem i desember. Allerede i løpet av neste uke vil rundt én million av disse ha blitt felt, forteller daglig leder John-Anders Strande i Norsk Juletre – en landsdekkende organisasjon for produsenter av juletre og klippegrønt.

– Vår egenproduksjon ligger på rundt 1,5 millioner, der cirka 1,1 million av dette er profesjonelt produsert. 400 000 stammer fra skogbruket. I tillegg importeres cirka 350 000 trær til det norske markedet, forteller Strande til NRK.

Mens de store produsentene hugger sine trær tidlig i desember, hugger den typiske torgselgeren nærmere jul, ifølge Strande.

– De som selger på torget fra egen produksjon, hugger tettere opp mot salgsdato. De som henter fra selvhogst gjør det gjerne de to siste helgene før jul.

John-Anders Strande, daglig leder i Norsk Juletre

John-Anders Strande, daglig leder i Norsk Juletre.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Mer plast

Ikke alle velger vanlige juletrær. NTB har vært i kontakt med flere forhandlere av plasstrær, som melder om storsatsing på naturtro juletrær i plast etter en knallsesong i fjor. Hos Clas Ohlson økte salget med 50 prosent fra 2012 til 2013. Europris sier de forventer en økning i salget av kunstige juletrær med rundt 20 prosent.

Strande forteller at undersøkelser viser at rundt 20 prosent av befolkningen har plasttrær. Han ser ingen signifikant utvikling av at stadig flere kjøper plast, selv om han registrerer at forhandlerne melder om stort salgsvolum.

Jeg tror at trenden er i ferd med å snu. Mange kunder som har prøvd plast, går nå over til vanlige juletrær igjen, fordi de føler at plast ikke blir det samme. Det er i alle fall inntrykket fra selgerne. Vi forventer flere slike tilbakemeldinger i år.

John-Anders Strande

Lite miljøvennlig

Strande tror mange har et feilaktig inntrykk av at plasttrær er mer miljøvennlig. Han mener forskning har vist at et plasttre må holde i 21 år før det er like miljøvennlig som et naturlig tre hvert år.

– Det er ganske opplagt. Dette er et oljeprodukt fra Kina, som baserer seg på kullkraft hvor olje er innskuddsfaktoren. Legger man til transport til Norge, sier det seg selv at det blir lite miljøvennlig.

Velger plasttrær med ferdig belysning

Hos Hageland selger de både vanlige trær og plasttrær, og daglig leder Steinar Tvetene forteller at stadig flere velger sistnevnte.

– Nordmenn kjøper færre planter nå enn før. Kunstige trær har for oss vært en måte å få kundene tilbake i butikk.

Han har selv hatt et plasttre i tre år, og beskriver det som mer lettvint enn vanlige trær: Det drysser ikke, og det er lett å sette opp – blant annet.

– De fleste som kjøper plasttrær kjøper dessuten med ferdig belysning.

– Enn det miljømessige?

– Det er klart at dette er trær som produseres i Kina. På den andre siden er dette trær man kan ha i ti år, kontra vanlig tre, som gjerne har en levetid på 14 dager.

Nedover i Europa er det nå store områder som brukes til dyrking av juletrær - områder som kunne vært brukt til matproduksjon istedet. Og i framtiden vil behovet for mat øke.

Steinar Tvetene