Hopp til innhold

Denne skulle vært i Mexico nå – dukket opp på Værøy

For første gang på 30 år er det observert en lundtrupial i Norge. – Ekstremt spennende. Den var nok på vei fra USA til Mexico da den ble tatt med stormene og ført over Atlanteren til Lofoten, forteller fugleguide Håvard Eggen.

Fant Baltomore oriole på Værøy

SJELDEN GJEST PÅ VÆRØY: Denne fuglen har ikke vært sett i Norge siden 1986 – da for første gang. – nok en blindpassasjer med alle stormene og lavtrykkene fra vest de siste uka, sier ornitolog og fugleguide i Lofoten Birding, Håvard Eggen.

Foto: Håvard Eggen

For ornitologer og fuglekikkere er det knapt noe som slår følelsen av å oppdage en sjelden art i nærmiljøet. Lørdag Håvard Eggen i Lofoten Birding ute med kikkerten for å se etter trekkfugler på avveie. Da kom han over en lundtrupial – som bare en gang tidligere har blitt observert i Norge.

Baltimore Oriol funnet på Værøy

– Det er tydeligvis en ung hann, for den har ikke utviklet det karakteristiske skarpe fargene ennå, forteller Håvard Eggen.

Foto: Håvard Eggen
Værøy, hvor han fant sjelden Baltomore orole

I denne hagen på Værøy satt lundtrupialen på klesstativet.

Foto: Håvard Eggen
Håvard Eggen

FUGLEFERIE: Hver høst i uke 39–41 reiser rundt 100 fuglekikkere ut til øyer som Utsira, Ona, Titran og øyene i Lofoten. – Andre drar på jakt, vi gjør dette, sier Håvard Eggen på Værøy.

Foto: Privat

– Den lever på østkysten av USA, og trekker store sørover i store flokker til Mexico. Denne er nok en blindpassasjer som har kommet med stormene fra vest de siste uka, sier Eggen.

De fleste sjeldne trekkfuglene som blir observert langs norskekysten kommer østfra, som Sibir.

Derfor blir det aller gjeveste å komme over en fugl fra det amerikanske kontinentet.

– Begynte å koke i hodet

Håvard Eggen var ikke klar over hva han hadde funnet han først fikk øye på den gule trostliknende fuglen som satt på et tørkestativ i en hage på Værøy.

– Jeg har vanligvis god kontroll, men denne kjente jeg ikke til. Jeg måtte ringe litt rundt. Da det ble klart at det var en Baltimore Oriole eller lundtrupial, begynte det å koke i hodet. Det var et skikkelig adrenalinkick.

Lundtrupialen har bare blitt observert en gang tidligere i Norge. Det skjedde på Utsira i Rogaland i 1986 – det samme året som Håvard ble født.

– Det er ekstremt sjelden at den blir observert i Europa.

Han har lagt ut bildene av fuglen på Facebook-siden Lofoten Birding, og gratulasjonene strømmer inn.

– Fuglekikkere fra Rogaland har allerede meldt sin ankomst for å se på fuglen, legger han stolt til.

– Misunnelig

Tor Olsen i Norsk ornitologisk forenings egen sjeldenhetskomite for fugl har fått med seg fuglenyheten fra Lofoten. Han legger ikke skjul på at han er litt misunnelig.

– Det er ingen tvil om at dette er et svært spesielt funn. Denne fuglen har kommet over Atlanterhavet på egen hånd. Det hadde vært gøy og sett den, sier Olsen.

Maskot til baseball-lag

Baltimore-Værøy

Lundtrupialen er maskot til det amerikanske baseball-laget Baltimore Orioles,

– Jeg må vel kjøpe meg en fan-T-skjorte som har fuglen på brystet.

Det er lite trolig at den sjeldne gjesten på Værøy noen gang vil finne igjen sine artsfrender som tilbringer vinteren i varme Mexico.

– Dette er en ungfugl, og mellom 80 og 90 prosent av årsfuglene dør uansett. Så den har ikke store sjanser for å overleve.

Men et lite kapittel i fuglehistorien har den uansett sikret seg.

Sjeldne fugler observert i Norge: