NRK Meny
Normal

Denne politikeren står overfor ekstra utfordringer i valgkampen

Mens de lokale partilagene får partistøtte fra staten og ofte har et stort apparat i ryggen, må bygdelistene stort sett klare seg selv.

Sverre Breivik, listetopp for Saltdalslista

Sverre Breivik er listetopp for Saltdalslista, som ble stiftet i vinter. Han har tidligere vært aktiv i både Ap og SV, og vet litt om de hvilke forutsetninger de etablerte partiene har til å drive valgkamp, sammenlignet med lokallistene.

Foto: Saltdalslista

Valglogo
Forsker Jo Saglie

Forsker Jo Saglie ved Institutt for samfunnsforskning.

Foto: Kyrre Lien / www.kyrrelien.no

– Lokale lister får først og fremst ikke partistøtte – altså støtte til partiorganisasjonen. Det har partiene forbeholdt seg selv, forteller valgforsker Jo Saglie ved Institutt for samfunnsforskning til NRK.

De lokale partilagene er også helt avhengig av frivillig innsats, akkurat som lokallistene. ​Men forskjellen er at de lokale partilagene har et organisasjonsapparat i ryggen, fortsetter han.

– De har gjerne en heltidsansatt fylkessekretær som de kan gå til når de trenger hjelp. De kan få hjelp med å lage nettsider, få utformet valgkampmateriell, og så videre.

En lokal valgliste må dessuten, ved hvert valg, samle inn underskrifter fra to prosent av de stemmeberettigede i kommunen, begrenset oppad til 300 underskrifter.

– Må gjøre alt selv

182 lokale partier stiller i år totalt 420 lister. I Saltdal er Sverre Breivik listetopp for den tverrpolitiske Saltdalslista. Han har tidligere vært aktiv i både Ap og SV, og vet litt om de hvilke forutsetninger de etablerte partiene har til å drive valgkamp, sammenlignet med lokallistene.

– Det å ha et etablert parti i ryggen har selvsagt noen fordeler. Man har for eksempel masse materiell fiks ferdig – både logoer, drops, T-skjorter og diverse maler. I tillegg får man hjelp fra Stortingspolitikerne.

– Som lokalliste må man gjøre alt selv. Mens de andre partiene stiller opp på stand med glorete farger, har vi lånt en parasoll og et enkelt bord og kjøpt noen ballonger, seigmenn og appelsiner, sier Breivik, som anslår at de selv har brukt mellom 10 000 og 12 000 på valgkampen så langt.

– Kan fokusere på Saltdal alene

Resultatet har blitt mange sene kvelder. Men det har ikke den erfarne lokalpolitikeren sett mørkt på. Han er klar på at det også har sine fordeler å ikke måtte forholde seg til et moderparti som sier hvordan ting skal være.

– Som lokal liste kan vi ha fokus på bare Saltdal, og de sakene som vi mener er viktige for kommunen. Vi kan også samarbeide med de partiene vi selv vil, siden vi stiller en tverrpolitisk liste.

Lurt med eget parti?

Så kanskje burde lokallistene stifte et parti? På den måten får de offentlig partistøtte til organisasjonen, og slipper dessuten å samle inn nye underskrifter hver gang de stiller til valg.

Men så enkelt er det nok ikke, sier valgforsker Jo Saglie.

– De kan riktignok godt stifte et parti og kalle det «Lokale listers forbund», eller noe slikt. Da kan de bli registrert som parti, hvis de samler 5000 underskrifter. Men partiloven sier at et registrert parti blir avregistrert hvis det ikke stiller lister i noe valgdistrikt ved to påfølgende stortingsvalg, avslutter han.

Laster kart, vennligst vent...