Denne planken kostet kraftlaget 20 millioner kroner

En seks meter lang planke på avveie er årsaken til at 8.000 personer i Mosjøen ble uten strøm i går. – Vi har aldri opplevd noe lignende før, sier direktør Ove Brattbakk, som forteller at planken kostet selskapet over tre millioner per meter.

Ove Brattbakk i Helgeland Kraft

DYR PLANKE: Seks meter planke på avveie kostet Helgeland Kraft 20 millioner kroner. Administrerende direktør Ove Brattbakk er likevel fornøyd med at de fikk strømmen opp å gå igjen kort tid etter hendelsen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Det var like etter klokka 18.00 onsdag kveld det oppstod en eksplosjonsartet brann i en trafostasjon i nærheten av Lyngenveien i Vefsn. Brannen førte til at Mosjøen ble mørklagt i rundt en time. Ingen kom til skade i hendelsen.

Årsaken til brannen er at en vel seks meter lang planke ble tatt av vinden og kastet inn i anlegget, forteller administrerende direktør Ove Brattbakk i Helgeland Kraft.

– Planken har en respektabel vekt, så her har det vært krefter i sving, sier Brattbakk til NRK.

Han forteller at strømbruddet kostet selskapet cirka 20 millioner kroner, noe som tilsvarer cirka 3,3 millioner kroner per meter planke.

– Det er en dyr planke, for å si det rett ut. Utbedringskostnadene på anlegget blir på rundt en halv million kroner. Hoveddelen av summen er derfor såkalt kompensasjonskostnader for ikke-levert energi, forklarer Brattbakk.

Eksplosjon i Mosjøen

Mosjøen var mørklagt en times tid etter en eksplosjon i en kraftstasjon onsdag kveld. Se video av eksplosjonen her. VIDEO: Margareth Berentzen.

– Har ikke skjedd før

Uvær er ikke et ukjent fenomen på Helgeland, men det er første gang kraftlaget har hatt en slik hendelse i et av sine anlegg.

Planken

Slik ble planken funnet av kraftlaget.

Foto: Helgeland Kraft AS

– Det har ikke skjedd før, nei. Nå skal vi gå gjennom hendelsen og se om det er andre tiltak vi kan gjøre. Men skal man forebygge dette, må man bygge anleggene inn i store idrettshaller rundt om på Helgeland. Det er ikke mulig kostnadsmessig.

Brattbakk berømmer innsatsen til de som var på jobb i går.

– Vi fikk opp forsyninga etter i underkant av en time til hovedparten av Mosjøen med omegn. Det er jeg fornøyd med. Mannskapet har gjort en kjempejobb.

– Må kobles ut

Direktøren håper alt kan være tilbake til normal drift igjen i begynnelsen av neste uke.

– Strømmen må kobles ut delvis under utbedringsarbeidet, så dette må vi ta i tett dialog med aluminiumsverket i Mosjøen, som er avhengig av strøm til sin produksjon.

Tok rotta på strømmen

I 2004 tok en gnager rotta på strømmen i Bodø, noe som førte til at 15.000 mennesker var uten strøm i over to timer.

Rotta hadde forvillet seg inn i en trafostasjon og gikk over to strømførende skinner. Resultatet ble kortslutning i en effektbryter og en kraftig eksplosjon.

Laster Twitter-innhold
Trafostasjon eksploderte
Eksplosjon i Mosjøen