NRK Meny
Normal

Denne mannen holder Bodøs befolkning på pinebenken

– Jeg innser at vi har mye makt. Men vi står fast på kravet om at matjorda i Bodø sentrum må bevares, krever Miljøpartiet De Grønne for å støtte høyre- eller venstresiden i Bodø.

Egil Mathisen, Miljøpartiet de Grønne

ETTERTRAKTET: I Bodø er det Miljøpartiet De Grønne som avgjør hvem som blir ordfører, og de stiller nå et ultimatum til den de skal samarbeide med. Kravet er at Rønvikjordene inne i byen fortsatt skal være matjord, sier leder Egil Mathisen i MDG i Bodø.

Valglogo

I Bodø er det Miljøpartiet De Grønne som avgjør hvem som blir ordfører, og de stiller nå et ultimatum til siden de skal samarbeide med. Kravet er at Rønvikjordene inne i byen fortsatt skal være matjord. Forhandlingene de pågår, og det er uklart hvilken side de grønne vil velge.

De omstridte Rønvikjordene

Disse jordene kan avgjøre valget i Bodø. Grønt gress nesten så langt øyet kan nå og et yndet turområde. Rønvikjordene har i mange tiår vært Nord-Norges største jordbruksareal, men har i de siste årene stadig krympet på grunn av utbygging av veger og næringseiendommer.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

– Som et lite parti er det veldig spennende å få en så aktiv plass. Dette er en gylden mulighet til å få gjennom våre kampsaker. Vi har hatt samtaler både med venstre- og høyresiden, men ingenting er avgjort, sier leder Egil Mathisen i MDG i Bodø.

Så langt har det miljøpartiet – som fikk 2,9 prosent av bodøstemmene – bare hatt sonderingsmøter med fløyene som nå kjemper om makta i Bodø de neste fire årene.

Ingenting er avklart. Det kan fortsatt gå noen dager før vi bestemmer oss. Det tar den tiden det tar.

– Viktig verdisak

Rønvikjordene har i flere tiår vært Nord-Norges største jordbruksarureal, men har i de siste årene stadig krympet på grunn av utbygging av veger og næringseiendommer.

– Vi ha bevare disse jordene og sørge for videre landbruksdrift, og dette er en veldig viktig verdisak for oss. Vi kommer ikke til å akseptere nedbygging av matjord, sier Mathisen.

På kravlista til Miljøpartiet står også krav om en grønnere by, økt kollektivsatsing og flere gang og sykkelveier.

– Jeg opplever at begge sider er veldig på tilbudssiden.

Spennende timer

Ida Pinnerød

Ordførerkandidat Ida Pinnerød i Arbeiderpartiet er optimist i forhandlingene.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Det har ikke kommet fram mye om de pågående forhandlingene, men Arbeiderpartiet innrømmer at Rønvikjordene står sentralt.

– Rønvikjordene er en viktig del. Jeg er optimist, og forhandlingene fortsetter torsdag, sier ordførerkandidat Ida Pinnerød i Arbeiderpartiet.

På den borgerlige siden har Høyre Fremskrittspartiet sagt at de ikke vil røre jordene i neste valgperiode.

– I mange år har Rønvikjordene vært et tema for byens utvikling. I neste periode vil flere nye planer knyttet til prosjektet Ny by – ny flyplass være avklart. Det kan medføre at det vil bli god tilgang på nye arealer i kommunen. Partiene har derfor kommet til enighet om at det i neste valgperiode ikke vil være grunnlag for nedbygging av Rønvikjordene, kompromissforslaget med fylkeskommunen må derfor revurderes med fokus på helhetlig utvikling av byen og kommunen, skriver Høyre, Frp, Venstre og KrF i en felles uttalelse.

  • Hvem blir ordfører i din kommune de neste fire årene? Sjekk ordøførerkartet etterhvert som det forhandles ferdig i kommunene.

Laster kart, vennligst vent...