Fikk tropefisk på Helgeland

– Jeg har aldri sett noe lignende, og jeg har fisket siden jeg var 14, sier 57-åringen.

Månefisk

Denne månefisken fikk Jens Ragnar Jensen i breiflabbgarnet.

Foto: Sindre Eik

Fisken som Jens Ragnar Jensen fikk i garnet er en månefisk, skriver Helgelands Blad. Det var en overrasket fisker som dro den inn.

– Jeg var og dro breiflabbgarn ved Skjærvær i Vega. Og der var månefisken, forteller Jens Ragnar Jensen til NRK Nordland.

Den 22. september var han ute og skulle fiske breiflabb sammen med sønnen sin. Fangsten ble imidlertid annerledes enn det helglendingen er vant med.

Ung fisk

– Jeg har aldri fått sånn fisk før. Jeg sjekka litt i arkivet, og fant ut at det var tatt to slike i Vestfjorden tidligere, forteller han.

Månefisken, eller klumpefisk som den også kalles, har et veldig karakteristisk utseende. Fisken kan veie over 2 000 kilo, og lever stort sett av maneter og småfisk. Den holder vanligvis til i mer tropiskefarvann enn helgelandskysten, så fiskeren ble ganske overrasket over det han fant i garnet.

– Men den var ikke så tung å få opp i båten, den kom litt av seg selv. Den var ikke så stor heller, omtrent 90 centimeter bred, forteller Jensen.

Han veide ikke fisken, men anslår at den veide mellom 15 og 20 kilo. En relativt ung og liten månefisk altså.

Fredet

Månefisken er fredet, og omsetning av fisken er ulovlig. Jensens fangst var imidlertid død da den ble dratt over ripa. Da måtte han finne alternative måter å bruke fisken på.

– Sønnen min hadde naturfagstime, så da fikk han ta med seg fisken dit. Jeg har ikke hørt noe etterpå, så jeg aner ikke hvordan klassen reagerte, ler han.