Denne fuglen er aldri tidligere observert i Nord-Norge

– Det er eksepsjonelt at en gulirisk er observert så langt nord, sier generalsekretær Kjetil Solbakken i Norsk Ornitologisk Forening.

Gulirisk observert i ved Alberthaugen i Bodø

Her er gulirisken som ble observert ved Alberthaugen skole i Bodø.

Foto: Thor Edgar Kristiansen

Søndag var kongeparet på besøk i et regntungt Bodø, men det skulle vise seg at de ikke var de mest spennende gjestene i byen.

En gulirisk hadde nemlig også funnet veien til Bodø, og i motsetning til de kongelige har finkefuglen aldri tidligere blitt observert i Nord-Norge.

Fugleentusiasten Thor Edgar Kristiansen var en av dem som så hannfuglen ved Alberthaugen skole.

– Hørte en spesiell sang

– Jeg kom gående langs skolen og hørte en spesiell sang. Jeg har lydene til alle fugleartene i Europa på mobilen, og jeg fant fort frem til gulirisk. Når jeg spilte av lyden svarte fuglen med en gang, forteller han.

– Han ble litt hissig for han trodde en konkurrenten hadde kommet inn i reviret.

– Eksepsjonelt

Kristiansen, som også er leder lokallaget til Norsk Ornitologisk Forening i Bodø, skjønte med en gang at en gulirisk i Bodø er en historisk begivenhet.

Det bekrefter også Kjetil Solbakken, leder av Norsk Ornitologisk Forening (NOF) i Norge.

– Gulirisk er vanlig i Europa, sjelden i Sør-Norge, og ekstremt sjelden i resten av landet, sier han.

Faktisk er en observasjon i Levanger i 1989 den nordligste frem til i går. I 2010 fortalte NRK om en gulirisk som for første gang hekket i Norge, den gang ved Haslum kirke i Bærum

– Så at den er gulirisk har forvillet seg så langt nord er eksepsjonelt, sier Solbakken.

– Finner neppe en partner

– Hvordan har den havnet her?

– Den har nok kommet på et såkalt forlenget vårtrekk. Det har vært noen perioder med varmt vær og da er det ofte noen få individer som trekker lenger nord enn der de egentlig hører hjemme, forklarer lederen av NOF.

Solbakken forteller at gulirisken er kjent for sin vakre sang, men dessverre er nok syngingen til gulirisken i Bodø forgjeves.

– De synger for å tiltrekke seg en partner, men sjansen for at fuglen i Bodø finner seg en dame er jo dessverre veldig liten.

Hvor veien går videre for gulirisken i Bodø er usikkert, men sannsynligvis gir den til slutt opp jakten på en make og trekker sørover igjen.