NRK Meny
Normal

Denne fjellsiden er full av klatrere

Like sør for Bodø ligger Fugløya. En spesiell fjellformasjon og nydelig landskap har gitt øya har egne fans.

Klatrere i fjellveggen

Hver av pilene markerer klatrere i fjellveggen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Fredag viste sola seg på et av Norges mest spektakulære klatresteder. Den skapte glede og entusiasme for nær 100 fjellklatrere fra inn og utland som endelig kunne gi seg i kast med loddrette granittformasjoner på Fugløya i Gildeskål kommune.

– Det er helt fantastisk. Det er noe du gleder deg til hver dag, sier Tor Eirik Rokke fra Bodø Klatreklubb.

Han har deltatt på fem av klatrefestivalens syv år.

Tor Eirik Rokke

Tor Eirik Rokke har vært på Fugløyafestivalen fem ganger, og gleder seg like mye hver gang.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Du får kjenne litt på høyden, du får et perspektiv på ting. For eksempel hvor liten du egentlig er. Fra bakken ser de som klatrer bitte små ut, men når man står der oppe føler man seg som kongen av verden, sier han.

Fugløyafestivalen er en klatrefestival som har blitt arrangert av Bodø Klatreklubb sju år på rad. På festivalen er klatring og kos i fokus. Klatreklubben skriver på sine nettsider at festivalen passer både for liten og stor, og byr på utfordring med både klatring, buldring, lek og bading på kritthvite strender. Det er også fine muligheter for fjellturer i det vakre nordnorske kystlandskapet.

Vanskelig å se

Aleksander jakobsen

Aleksander Jakobsen sperder etter klatrere med en sterk kikkert. De kan være vanskelig å få øye på.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Nær 100 personer ble lokket ut til Fugløya for å klatre forrige uke. For å komme dit må man kjøre båt. En av grunnene til at fjellet på Fugløya er blitt så populær er at det er bra friksjon og enkelt å sikre klatrerne. Det gjør at det er vanskelig å få øye på klatrerne fra bakken.

– Nå er det to personer som gjør seg klar til å klarte opp i Hagtind. Det er siste forberedelser før en passelig lang etappe. De er vel ikke tilbake før i kveldinga, sier Aleksander Jakobsen som speider etter klatrere med kikkert.