Hannbjørnen som ble skutt i Hattfjelldal mandag kan komme til å bli en delikatessevare rundt om i hele landet.
Etter å ha kommet seg ut av hiet etter vinterdvalen, ble den raskt skutt fra helikopter etter å ha blitt jaktet på i over fem timer.
- Les også: Skutt fra helikopter
Lønnsomt kjøtt
– Jeg spurte om å få skinnet også, men det gikk rett til Direktorat for Naturforvaltning, sier daglig leder Harry Dyrstad ved Vilteksperten AS i Steinkjer.
Han var rask frampå da bjørnen var skutt, og fikk tak i kjøttet. Nå skal dette bli kjøttprodukter, og det kan bli en lønnsom affære for trønderen.
– Ja, det er jo dyrt kjøtt, sier han.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Minner om rein
Og selv om bjørnekjøtt er relativt vanskelig å få tak i, er det ikke første gangen Dyrstad tilbereder rovdyret.
– Jeg har hatt én bjørn tidligere her i butikken. Men denne her var jammen feit, det var et godt fettlag rundt den. Den forrige var helt avmagret, sier han.
– Men hvordan smaker egentlig bjørnekjøtt?
– Det minner om reinkjøtt, og har veldig kraftig smak. Jeg laget til noen forskjellige spekepølser med en blanding av kjøtt fra elg og bjørn. Da er det spiselig, men ikke spesielt godt, innrømmer han.
Testes i Europa
Nå har Dyrstad likevel tro på dyktige kokker som kan fråtse i kjøttet fra den 155 kilo tunge bjørnen.
– Vi har en del restauranter og kokker som er veldig interessert i dette, så bjørnekjøttet blir nok solgt unna ganske fort, tror Dyrstad.
Og blodferskt bjørnekjøtt kan bli populært, også utenfor Norges grenser. Nå pakker han i hvert fall ned litt kjøtt for å lodde interessen ute i Europa.
– Jeg skal markedsføre elgkjøtt i Nederland, så da tar jeg med en liten bit av bjørnen som en liten gimmick, sier slakteren.
– Så kan de jo for eksempel bruke det som en liten forrett?
- Ville du spist bjørnekjøtt?