NRK Meny
Normal

Denne barnehagen nekter menn å skifte bleier

Ved Osanstua barnehage i Svolvær får ikke menn lov til å skifte bleier. – Et riktig tiltak for oss, sier daglig leder. Men Private Barnehagers Landsforbund er skeptisk.

Osanstua Barnehage i Svolvær

Barnehagen er en relativt stor barnehage med 76 barn og 18 faste ansatte, vanligvis er de 20–25 på jobb samtidig medregnet vikarer.

Foto: Osanstua Barnehage

I lys av den senere tids medieoppslag om den 31 år gamle barnehageansatte i Bergen, som i avhør har erkjent overgrep mot flere barn, skriver Dagbladet i dag om Osanstua barnehage i Svolvær, som ikke gir menn lov til å skifte bleier.

Til NRK forklarer daglig leder Beate H. Johansen at dette er noe de innførte for mange år siden, i kjølvannet av den omfattende Bjugn-saken i Sør-Trøndelag.

Det var på bakgrunn av dette at vi hadde en diskusjon i barnehagen, hvor vi kom fram til at dette var et tiltak som var enkelt og som alle kunne gå med på å gjennomføre.

Beate H. Johansen / Daglig leder

Diskriminering?

Johansen hevder ikke at dette er et tiltak som alle barnehager burde innføre, men sier at dette har vært et tiltak som har vært riktig for dem.

– Hva sier du til dem som påstår at dette er diskriminering?

– Mange ting kan tolkes som diskriminering. Tunge løft, skifting av lyspærer og lignende gjennomføres som oftest av menn i barnehagene. Jeg vet ikke om det slik sett er mulig å unngå diskriminering mellom kjønnene.

Ønsker debatt

Beate H Johansen, daglig leder

Daglig leder Beate H. Johansen mener forebygging er noe av det viktigste en barnehage kan gjøre.

Foto: Privat

Johansen er klar på at hun ikke mener at det er slik at kvinnelige ansatte ikke kan begå overgrep. Men dessverre er det oftere at menn blir tatt for det, sier Johansen.

– Av andre prosedyrer går vi stort sett alltid to stykker på badet når bleier skal skiftes eller tenner pusses. Vi har døra på gløtt, og gjør det vi kan for å unngå at folk ikke er alene på jobb. Dette må hele tiden avveies opp mot barnas behov for å være alene.

Hun mener man lenge har snakket om å få mer åpenhet rundt problemstillingen.

– Jeg tenker at det er viktig med en debatt rundt dette. Jeg tenker også at det faktisk ikke hjelper å bare prate om det, vi er nødt til å sette i gang med noen konkrete tiltak også.

– Godt tiltak

Tre av de fast ansatte ved barnehagen er menn. En av dem er 26 år gamle Stian Vasshaug.

– Jeg ser på det som er godt forebyggende tiltak som jeg også kan anbefale til andre barnehager, sier han.

Han har vært ansatt i fem år, og forteller at dette er noe de har tatt opp på personalmøter tidligere.

– Vi alle er enige om at dette er et riktig tiltak som for eksempel kan bidra til at man unngår misforståelser og mistenkeliggjøring.

Ikke varig løsning

Kommunikasjonsdirektør Marius Iversen ved Private Barnehagers Landsforbund har forståelse for at barnehagene ser på ulike løsninger, men anser ikke den løsningen som barnehagen i Svolvær har gjort som en varig løsning.

– Vi må sammen sette oss ned og se hvordan vi kan bidra til å gjøre barnehagene enda tryggere, sier han.

Vi tok et initiativ tidligere denne uken og er glade for at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen så raskt har varslet at han vil følge dette opp ved å invitere til et møte om kort tid.

Marius Iversen / Private Barnehagers Landsforbund