NRK Meny
Normal

Slik lager du den ultimate påskequizen

Hvordan unngår du at påskequiz ender med krangel? Quizmaster Liv Boye Okkenhaug har svaret på hvordan du skal lykkes.

Liv Boye Okkenhaug

– Lag spørmål om de nære tingene, er et av rådene fra quizmaster Liv Boye Okkenhaug.

Foto: Privat

– Det må være noe for enhver. En påskequiz samler hele familien, så det å lage en quiz både for store og små er jo tingen, sier quizmasteren, som ukentlig arrangerer quiz i Bodø, har gitt ut flere quizbøker og står bak noen av spørsmålene i NRKs spørreprogram QuizDan.

Men nettopp det å fange både små og store gir noen utfordringer når man skal finne fram spørsmål som hele familien kan svare på.

Okkenhaug mener en måte å sno seg rundt generasjonsskillene er å la deltakerne få bryne seg på barnelitteratur. Hva heter for eksempel apekatten til Pippi Langstrømpe? Da vil de fleste smårollingene kanskje komme på at han heter Herr Nilsson uten at de voksne nødvendigvis husker deltajer fra Astrid Lindgrens verden.

Men det kan også være artig å bruke egne erfaringer som et utgangspunkt.

– Når hele familien er samlet kan man jo lage en quiz om de nære ting. Hvilket år var man i Tyskland på ferie, hva kjøpte lillebror der hva heter navnet på kosedyret han vant på Liseberg?

(artikkelen fortsetter under)

Viggo Valle er klar for påskelabyrinten

I tillegg til din egen quiz kan du i påsken kose deg med Viggo Valles Påskelabyrint. Programmet hører du på NRK P1 og P1+ kl. 10.05 mandag 14. april til og med påskeaften 19. april.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Påskekrim

Noen føler det kanskje er vanskelig å finne på spørsmål, men det bør ikke være noe problem. Okkenhaug finner mye inspirasjon i ting hun hører på radio og i påsken finnes det flere temaer som faller naturlig.

– Jeg synes påskekrim er et veldig klassisk tema. Folk vil jo gjerne også ha krimspørsmål i påsken fordi det er nettopp da man oppdaterer seg på krim. Hva heter for eksempel Harry Holes favorittrestaurant? Hva heter Poirot til fornavn? Hvem som er forfatteren bak de enkelte detektivene er også ganske nært påskerelatert.

Det samme er kyllinger og egg.

– Det går det også fint an å lage en hel kategori på. Det er bare å finne fram eggespørsmål eller eggende spørsmål, sier hun og ler.

I tillegg er det lov å jukse når man lager spørsmål. Man kan for eksempel børste støvet av de gamle spørrebøkene som fulgte med ukeblader eller hente tips fra spørsmålskortene til spill som Trivial Pursuit.

(artikkelen fortsetter under)

Ha klare regler

Når konkurranseinstinktet er på topp og reglene er uklare kan fort den koselige påskequizen ende opp i krangling og surmuling. Derfor kan det være lurt å ha fastsatt noen klare regler på forhånd.

– Den største fellen man kan gå i er hva man godtar som svar. Skal man godta etternavn eller må fornavn være med. Akkurat det er lurt å avtale på forhånd, hvis ikke kan det bli diskusjoner. Det å føle at man har rett og vist at man vet hva det spørres om, men så likevel få feil, er så fortærende.

Når man endelig har kommet til veis ende og en vinner er kåret er det på sin plass med premiering. Både for den som vinner og taper.

– For vinneren er den gode, gamle påskemarsipanen eller noe lignende slikkeriaktig et godt tips.

– Det må være noe positivt?

– Det skal det være. Man skal ikke måtte måke veien til do som premie.

– Enn oppvasken?

– Er det ikke taperen som skal ta den?

Hvordan lager du påskequiz?