Den norske og svenske kronen like mye verdt

For første gang på 14 år er den svenske og norske kronen like mye verdt. I løpet av tirsdag fikk man til og med litt mer enn en norsk krone for en svensk.

Kjøttdisk i Svinesund

Kunder fra Norge brukte i fjor over 11 milliarder kroner på dagligvarer og syv milliarder kroner på forbruksvarer i Sverige i fjor.

Foto: Øijord, Thomas Winje / SCANPIX

Stadig flere prognoser viser svakere økonomisk utvikling i Norge fremover. Samtidig fortsetter oljeprisen å rase nedover, og den drar med seg den norske kronen i fallet.

For første gang på 14 år er den svenske og norske kronen like mye verdt. I løpet av tirsdag fikk man til og med litt mer enn en norsk krone for en svensk. Det nye styrkeforholdet mellom den svenske og norske valutaen vil bety lavere inntekter for svenske grensebutikker og -bedrifter som lever av norskehandelen, melder SVT i dag.

Kjøpmann Nils Wikberg på Ica Fjellboden i Hemavan ti mil fra Mo i Rana har fått med seg nyheten i dag, men er på ingen måter bekymret.

40 prosent økning i julehandelen

Kjøpesenteret Bayhill i Hemavan

NYTT KJØPESENTER: Det bor bare 300 personer i Hemavan. I fjor fikk tettstedet nytt kjøpesenter på 3.000 kvadratmeter stort og har kostet 60 millioner kroner.

Foto: Frank Nygård / NRK

Nils Wikberg

Kjøpmann Nils Wikberg i Hemavan er ikke bekymret for valutakursene.

Foto: Frank Nygård / NRK
Svenskehandel, grensehandel i Hemavan

Nordmenn gjorde til sammen 6,35 millioner dagsturer over grensen for å handle i løpet av fjoråret.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK
– Det er ikke først og fremst valutakursen som gjør at nordmenn kommer hit og handler. Valutaen går opp og ned

hele tiden. Det er fortsatt billigere å handle i Sverige fordi prisnivået generelt er lavere. Ikke minst på pol- og tobakksvarer, sier han til NRK.

I fjor fikk den vesle grensebygda med 300 innbyggere nytt kjøpesenter på 3000 kvadratmeter – med Systembolaget som trekkplaster.

– Det har vært et eventyr. Årets julehandel har økt med 40 prosent i forhold til fjoråret, sier han til NRK.

Wikberg har vært i bransjen i over 20 år, og husker godt sist gang den norske og svenske kronen var like mye verdt rundt årtusenskiftet.

– Det hadde ingen stor betydning den gang. Norgehandelen har holdt seg stabil. Men det er klart at dersom den norske kronen forblir svak over lengre tid, kan det gå ut over handelen, tror Wikberg.

Flere svensker på ferie i Norge?

Lav kronekurs innebærer også at den store gruppen svensker som jobber i Norge, og får lønn i norske kroner får mindre for pengene når de kommer til Sverige. På den andre siden blir det billigere for svenskene å feriere i Norge.

– Selv har jeg planlagt Norgesferie til neste år, og ser ikke bort fra at flere svensker vil tenke slik, sier Wikberg.

La igjen 11,6 i matbutikkene

Kunder fra Norge brukte i fjor over 11 milliarder kroner på dagligvarer og syv milliarder kroner på forbruksvarer i Sverige. Til sammen ble det 6,35 millioner dagsturer over grensen for å handle. Det er rundt 10 prosent færre turer enn året før, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Halvparten av harryhandelen går til Strömstad, mens Charlottenberg er en god nummer to og sitter igjen med hver femte norske handlekrone.

Den røde løperen var klar da Systembolaget åpnet sine dører for publikum i den svenske grensebyen Hemavan i dag.