Hopp til innhold

Politiet: – En tung og krevende jobb

Den siste av de to døde finske dykkerne er nå hentet opp fra Pluragrotta øst for Mo i Rana i Nordland. – Arbeidet var krevende og tungt, men alt har gått etter planen, sier politiet på Helgeland.

Henter opp omkomne fra Pluragrotta

Fredag ble den første av de to døde dykkerne hentet opp. I dag ble den andre av de to finske dykkerne fraktet opp.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Den andre dykkeren er nå hentet ut, og ble løftet opp av grotten klokken 13.05, sier operasjonsleder ved Helgeland politidistrikt, Fredd Leirvik.

Politi og redningsmannskaper pakker nå sammen utstyret og forlater området i løpet av ettermiddagen.

Fredag ettermiddag ble den første av de to dykkerne som omkom i Pluragrotta i Rana hentet ut av grottesystemet. Arbeidet med å løfte ut den andre finnen startet lørdag formiddag.

– Krevende opphenting

Fredagen og lørdagens operasjon ble ledet av politiet, og Leirvik betegnet arbeidet som vanskelig. Med seg hadde de syv personer fra Norsk Grotteforbund som bistod politiet.

– Det er tungt for mannskapene å løfte ut en mann på ei så lang strekning, over steiner og gjennom trange passasjer. Han ble løftet til bakkenivå og helt opp i dalen, men alt gikk etter planen, sier operasjonslederen til NRK.no.

Totalt tok det i underkant av tre timer å hente ut den siste av de to døde dykkerne.

– Nå frakter vi den omkomne til Mo i Rana, og senere til Bergen for obduksjon, sier Leirvik til NRK.no.

Dette er rutine ved slike ulykker, og det vil ta noe tid før de døde fraktes til Finland, ifølge politiet.

(artikkelen fortsetter under)

 PLURAGROTTA: Kart basert på tegning og data fra Stein-Erik Lauritzen ved Institutt for geovitenska

PLURAGROTTA: Den øverste røde ringen viser hvor politiet henter de omkomne opp ifra. Den nederste viser stedet der ulykka skjedde. Kart basert på tegning og data fra Stein-Erik Lauritzen ved Institutt for geovitenskap, UiB.

Foto: Tom Halsør og Harald K. Jansson / NRK

Fastklemt på 112 meters dyp

Mannskapene måtte fredag klatre 90 høydemeter gjennom til dels trange passasjer for å få opp den ene omkomne fra vannspeilet om lag 2 kilometer inne i fjellet.

Et finsk dykkerteam med 17 personer trosset for tre dager siden ferdselsforbudet og brakte de to døde opp til en luftlomme. De omkomne lå delvis fastklemt på 112 meters dyp rundt 1,5 kilometer inne i grotta og nesten på det dypeste punktet som er på 129 meter.

Dykkerne mistet livet 6. februar i et forsøk på å ta seg gjennom Nord-Europas lengste grottesystem.

Sami Pakkarinen

Sami Pakkarinen fra Finland.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Fredag la dykkerne fra Finland ut en pressemelding der de beskriver hvordan de gjennomførte bergingsaksjonen, som politiet sa var for farlig.

En av de som deltok var Sami Pakkarinen, som kjente de omkomne godt.

– Vi gjorde dette for familien til deres. Vi ønsket at de skulle få sine kjære hjem og få fortsette sine liv, sa Pakkarinen til NRK.no.

Planleggingen av prosjektet startet rett etter politiet avlyste sitt forsøk på å hente opp de omkomne. Alle de 17 finnene som var med på aksjonen var venner av de omkomne dykkerne. De beskrives som ekstremt erfarne grottedykkere.

– Det var ubehagelig og trist å dykke ned til mine døde venner, men det var en jobb vi måtte gjøre.

Tre av dem som var med i redningsaksjonen, var også med da den fatale ulykken skjedde i februar. For dem var det spesielt vanskelig, ifølge Pakkarinen.

I august 2012 gikk finske dykkere ned til hele 132 meters dyp i Nord-Europas dypeste grotte. Fredag omkom to dykkere på samme sted.

VIDEO: I august 2012 gikk finske dykkere ned til hele 132 meters dyp i Nord-Europas dypeste grotte. Publisert med tillatelse fra Taija Nevalainen og Jukka Öster.