Hopp til innhold

Den 65. Nordnorsken åpnet

Elisabeth Bjelvin tror vandreutstillinga vil bestå, tross dårlig økonomi hos eieren, Bodø Kunstforening. I kveld åpner den 65. Nordnorske kunstutstilling.

Daglig leder i Bodø Kunstforening, Elisabeth Bjelvin

Daglig leder i Bodø Kunstforening, Elisabeth Bjelvin

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mennesker, natur, kjærlighet og vennskap mellom mennesker er det den 65 NordnorskeKunstutstilling 2011 handler om. Men det handler også om de som var på utsiden av samfunnet, forteller daglig leder ved Bodø Kunstforening, Elisabeth Bjelvin.

–Det er en intim utstilling. Det har med de nære ting å gjøre.

Maling som terapi

Det er først og fremst bildene og historien til Lasse Sjøvold fra Svolvær som vekker oppmerksomhet på den 65. Nordnorsken. Sjøvold som slet med store psykiske problemer hele sitt liv, brukte maling og tegning som terapi. Sin kunstneriske begavelse holdt han for seg selv. Blant de rare, sterke og ekte bildene hans fant familien en plakat med Frans av Assisis bønn.

– Han var født i 1933 og døde for få år siden. Det er jo historien hans også som blir presentert gjennom verkene. Og det er jo det som er gjennomgående i utstillingen, historiene som blir fortalt om enkeltpersoner og hendelser, og nære ting som er knytta opp mot følelser, sier Bjelvin.

Bilder av Lasse Sjøvold fra Svolvær

Bilder av Lasse Sjøvold fra Svolvær

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

24 gjennom nåløyet

119 kunstnere med til sammen 281 verk fikk juryen til vurdering denne gangen. Men bare 24 av kunstnerne slapp gjennom nåløyet med 29 kunstverk som fordeler seg på ulike uttrykk og materialvalg. Grete-Winter Svendsen har laget to installasjoner hun har kalt for "Min båt er så liten" og "Løft ditt hode du raske gutt".

Les også: Nordnorsken på nye veier

Kle-på-kunst

Tekstiler har også funnet veien gjennom juryens nåløye. Med et spesielt ønske fra kunstneren, Marte Edvarda Tidslevold fra Misvær.

– Hennes ønske er at vi skal kle de på oss, så vi tenkte at vi skulle høre med noen folk om at de vil ta de på og gå litt rundt her på utstillingen.

Marte Edvarda Tidslevold er tekstilkunstner fra Misvær

Disse plaggene vil kunstneren at folk skal kle på seg

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

Usikker fremtid

Etter Bodø skal Nordnorsken ut på vandring, til Lofoten, Senja, Finnmark, Troms, Ofoten og Helgeland. Dens framtid er fortsatt usikker ikke minst etter at eieren Bodø Kunstforening sliter med en svært anstrengt økonomi. Men Elisabeth Bjelvin tror ikke Nordnorsken vil bli lagt ned av den grunn.

– Nei, det kan jeg ikke tro at Nordnorsken nærmer seg slutten. For dette er jo en landssdelsutstilling på linje med andre slike i Norge. Og jeg ser ingen grunn til at Nordnorsken skal opphøre bare sånn over natta, sier en optimistisk Elisabeth Bjelvin.