Hopp til innhold

– Helt utrolig at denne elgen har levd i to år

En elg med voldsomt deformerte og 30 centimeter lange klover ble i går skutt på Storemolla i Nordland. – Helt unikt, sier forsker.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg tror dette er de lengste elgklauvene jeg har sett, opplyser post doc. Hilde K. Wam ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås (UMB) til Dagbladet.

Klovene skal ha vært 30 centimeter lange, og er ifølge Dagbladet blant de lengste som noensinne er dokumentert på verdensbasis.

Uklar årsak

Elgen hadde tydelig problemer med å gå og hadde blitt oberservert av flere turgåere. Til slutt ble den felt av den lokale fallviltgruppen.

– Det er grunn til å tro at dette dyret har gått et par år og vel så det i denne tilstanden. Vi snakker iallfall ikke uker eller måneder, sier forsker Wam ved UMB til db.no.

Ifølge veterinærinstituttet blir det oppdaget to til tre tilfeller av elg med forvokste klover hvert år. Årsaken er imidlertid er mysterium for forskerne.

– Det er ingen som har konkludert med noe som helst. Det blir bare spekulasjoner. Men det er opplagt at det handler om unormalt lav klovslitasje. Samme fenomen dukker også opp på husdyr inne i mellom, sier Kjell Handeland som er fagansvarlig for viltlevende dyr, til NRK.no.

Ligner på Donald

Elgen som ble skutt i Vågan er ikke den eneste som er observert med deformerte klover i Nordland.

I sommer ble en elg i Misvær observert med lignende klover. Elgen – som på grunn av det snodige ganglaget – fikk raskt kallenavnet Donald.

Det ble uttrykt bekymring for den merkelige elgen, og i august i fjor vedtok Bodø viltnemnd at den skulle avlives.

Imidlertid kom Donald seg trygt gjennom elgjakten, og er så vidt det NRK Nordland vet, fortsatt i live.

Merkelig elg i Misvær

Mange reagerte kraftig da elgen Donald fikk dødsdommen, men han kom seg helskinnet gjennom jakten.

Foto: Lars Olav Handeland