Hopp til innhold

Debatt på feil spor

Nils Terje Furunes i DNB Nor mener debatten om olje- og gassutvinning er ute av kurs. Nå frykter han tap av milliardinntekter.

Olje

MILJØVERN: Debatten om kartlegging av olje og gass i nord har skapt stort engasjement.

Foto: Scanpix

Nils Terje Furunes, konsernøkonom DNB

VIKTIG MED KARTLEGGING: Konsernøkomom i DNB Nor, Nils Terje Furunes.

Foto: Frank Nygård / NRK

- Jeg synes det har vært en litt for populistisk debatt rundt miljøvern kontra undersøkelse av nye felt, sier konsernøkonomi i DNB Nor, Nils Terje Furunes.

Han mener debatten om kartlegging av gass, og oljeforekomstene utenfor Lofoten, og Vesterålen er kommet inn på et feilspor.

- Vi har jo tross alt førti års erfaring å bygge på fra nordsjøen. Jeg har ikke sett at det har vært så store konflikter mellom fiske og oljeutvinning i tiden som har gått, sier han.

Furunes sier med det ikke ja til oljeboring, men mener kartlegging av ressurer kan hindre milliardtap.

Les også: Gikk 140 mil i olje-protest

Viktig med kartlegging

Furunes sa, under olje- og gasskonferansen i Sandnessjøen 22. og 23. juni, at faren for utslipp er minimale og at man, uten en kartlegging av olje- og gassresurser i området, står i fare for å tape store verdier

- Vi vet jo ikke hvor mye det er verdt noe om tyve, tredve, førti år. Det klassiske eksemplet er torvmyrene i Norge. Rundt første verdenskrig var en stor debatt om vi skulle utnytte de industrielt. Det ble besluttet å bevare dem. Nå har torvmyrene ingen stor økonomisk verdi, men de kan få det dersom energiprisene går opp igjen. Det samme kan skje med olje og gassen.

Så kartlegging er viktig for å vite hva som finnes?

- Vi må jo vite hva vi går glipp av, og prissette det, sier Furunes.