NRK Meny
Normal

Mangler verger til mindreårige asylsøkere

Fylkesmannen trenger verger til mer enn 200 unge asylsøkere. Julie Wensell (24) har allerede sagt ja til å hjelpe.

Julie Wensel

VIL VÆRE EN BROBYGGER: Julie Wensell i Bodø er verge for åtte asylsøkere. Det betyr at hun skal være en juridisk erstatter for foreldrene.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Nylig ble det bestemt at det skal opprettes åtte nye mottak for unge enslige asylsøkere i Nord-Norge, fem av dem i Nordland. Hos Fylkesmannen jobber de derfor på spreng med å finne verger til mer enn 200 ungdommer.

Ungdommens talsperson

24 år gamle Julie Wensell i Bodø har allerede sagt ja. Hun skal være verge, eller representant som det kalles i asylsøkertida, for åtte unge asylsøkere.

– Det er en viktig jobb. Det blir utfordrende og spennende, sier Wensell til NRK.

Tidligere har Wensell vært setteverge, det vil si at hun har bistått barn i dommeravhør. Hun har også bakgrunn som barnevernspedagog og tar nå mer utdanning på Politihøgskolen i Bodø. 24-åringen er mor til to jenter på to og seks år. Hun vet en del om hva oppgava går ut på.

– Jeg skal være en talsperson for dem. En stedfortreder for foreldrene når det gjelder den juridiske sida av foreldreansvaret. Passe på at de får passende omsorg på asylmottaket og finne ut om foreldrene kan spores opp. Og sørge for at de får det de har krav på i forhold til skole og helse.

15 år og alene

Mange av guttene som nå kommer til Nordland er bare femten år, og de kommer helt alene uten familie.

Tror du ikke det lett blir slik at du får lyst å hjelpe dem mer enn det som ligger i å være verge?

– Jo, så klart man blir jo sikkert påvirka av livssituasjonen til den enkelte, og får lyst å hjelpe dem. Men det er andre også som skal hjelpe. Vi skal være en juridisk foreldre og holde fast på det.

De nye unge enslige asylsøkerne som kommer hit skal bo på mottak i Leirfjord, Hemnes, Fauske, Vestvågøy og Tysfjord. 40 ungdommer hvert sted.

Haster å finne verger

Siv Anita Myhre

Rådgiver ved Sosial- og vergemålsavd. hos Fylkesmannen, Siv Anita Myhre.

Foto: Privat

Hos Fylkesmannen har de knapt fått på plass verger til ungdommene på asylmottakene i Svolvær, Lødingen og Bodø før de gyver løs på fem nye. Og det er fullt på transittmottakene og venta at de kommer hit i løpet av få uker. Det haster å finne verger.

– Ja, det er jo en krevende, men veldig viktig jobb. Tenk på at de kommer helt alene til landet vårt og ikke har foreldre eller andre familiemedlemmer med seg. Da er det viktig at noen nær mottakene kan tenke seg til å gjøre den viktige jobben, sier rådgiver Siv Anita Myhre hos Fylkesmannen til NRK.

Vil være en brobygger

De fleste ungdommene som kommer alene nå er fra Eritrea og Afghanistan, og noen er også fra Syria. 24 åringen i Bodø håper flere vil gjør som henne og melde seg til Fylkesmannen.

– Jeg vil absolutt anbefale det, for den som har tid og er engasjert. Ungdommene trenger en voksenperson som de kan stole på og som kan ivareta dem. Rett og slett være en brobygger opp mot det norske samfunnet, smiler Julie Wensell.