De svarte boksene sendt til Frankrike for analyse

To medlemmer i den svenske havarikommisjonen har reist til Frankrike for å få analysert de to svarte boksene. – Vi regner med å ha et resultat innen en uke, sier utredningsleder.

Fra feltarbeidet på ulykkesstedet ved Akkajaure

Politiet har avsluttet arbeidet på ulykkesstedet ved Akkajaure, og funnene er sendt til analyse.

Foto: Knut Haarvik / NRK

– De siste samtalene fra cockpit kan ha avgjørende betydning for å finne årsaken til at postflyet styrtet. Vi er også spente på informasjonen fra ferdsskriveren, som inneholder teknisk infor om hvordan flyet har manøvrert, sier sier undersøkelsesleder og stedfortredende generalsekretær Jonas Bäckstrand i den svenske Havarikomisjonen.

To dager etter at postflyet styrtet noen kilometer fra grensen mellom Norge og Sverge ble en hel svart boks og flere deler fra den andre svarte boksen funnet.

– Verken den norske eller den svenske havarkommisjonen har utstyret som skal til for å få ut informasjon fra taleregistratoren og ferdsskriveren.

Det koster en del å ha slike bokser på lager, men det franske havarikommisjonen har bokser av samme canadiske merke som befant seg på flyet som styrtet

Nå har boksene vært til analyse i en uke. Bäckstrand har håp om snarlige resultater om hva som finnes i boksene.

– De svarte boksene skal tåle en flystyrt, så noe får vi nok ut. Så får vi se hva vi kan gå ut med til offentligheten, sier han til NRK.

Styrtet på vei til Tromsø

Havaristedet i Sverige

Bildet viser krateret hvor flyet styrtet ved innsjøen Akkajaure.

Foto: Marja Påve/SVT

Flyet var på vei med post fra Gardermoen til Tromsø da det fredag 8. januar styrtet like øst for grensen til Norge i det svenske høyfjellet. Det var to piloter om bord, og allerede søndag ble det funnet levninger av mennesker blant vrakrestene.

Flyet som styrtet er av typen Canadair CRJ-200 og eies av det svenske selskapet West Atlantic. De fløy oppdrag for Posten i Norge. Om bord i flyet var det 4,5 tonn post som skulle til Tromsø. 15 sekker av denne posten er funnet.

Flyet sendte ut et mayday-signal klokka 00.20 natt til fredag, før det forsvant fra radaren. De siste radarbildene viste at flyet var 120 kilometer nordøst for Bodø, inne på svensk territorium. Om lag to og en halv time senere fant to norske jagerfly restene av flyet.

Skal anlysere vrakdeler

Alle vrakdeler som er funnet på ulykkesstedet ved innsjøen Akkjaure er svært ødelagte.

– Vi har berget bare en del av flyet. Vi avventer informasjonen fra boksene slik at vi vet hvilke flydeler vi skal lete etter, sier sier undersøkelsesleder Jonas Bäckstrand i den svenske Havarikomisjonen.

Fra feltarbeidet på ulykkesstedet ved Akkajaure

Fra feltarbeidet på ulykkesstedet i Sverige.

Foto: Knut Haarvik / NRK