Hold på hatten - I dag er de polare lavtrykkene tilbake

De hissige polare lavtrykkene har meldt sin ankomst. – Det er absolutt slutt på sommeren, sier meteorologen.

Polart lavtrykk over Lofoten

Slik så det ut da et polart lavtrykk over Vesterålen forrige vinter. I dag slår vinterens første inn over regionen.

Foto: June Grønseth

– Det blir sterk vind og nedbør som kommer som sludd. Det er grunn til å være forsiktig hvis man skal ut på veiene eller sjøen, sier vakthavende meteorolog Matilda Hallerstig ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Mandag ettermiddag gikk Meteorologisk institutt ut med OBS-varsel for Vesterålen. Der advarte de mot et polart lavtrykk som kunne gi vind opp i liten storm med tidvis kraftige vindkast og kraftige snø- og sluddbyger.

Etter nye beregninger har meteorologen moderert varslet noe, men advarer fortsatt om heftige værforhold.

– Det vil fortsatt være mye vind, men ikke like mye som tidligere varslet. Det kan bli liten storm, men kun i korte perioder og i små områder.

Hun anbefaler likevel folk om å ta sine forholdsregler.

– Det kan være lurt å surre fast løse gjenstander og kjøre forsiktig.

Polare lavtrykk

De polare lavtrykkene er små, men intense. De dannes i kald arktisk luft og gir ofte kraftige snøbyger, sterk vind og svært dårlige kjøreforhold.

– Nå blir det sesong for polare lavtrykk. Det er absolutt slutt på sommeren og det er mer vinterlig type vær som kommer.

Les også: Polare lavtrykk lurer ute i havet

Ved havet vil det være regn og sludd, men i høyden og på bankene lengst nord i fylket vil nedbøren falle som snø.

Nord på Vesterålsbankene kan man dessuten forvente bølgehøyder opp mot sju meter, mens de blir gradvis lavere desto lenger sør man kommer.

Utover dagen blir det varmere, og nedbøren vil da gå over til regn, men det vil fortsatt være sludd.

Verre lengst nord

Meteorologisk institutt har også sendt ut OBS-varsler for Troms og Finnmark. Der vil det polare lavtrykket treffe med full styrke fra morgenen av.

– Vi har avsluttet økt overvåking av uværet fordi de siste prognosene viser at det ikke er fullt så mye vind og berører ikke et så stort område som tidligere prognoser. Men det er fortsatt mye vind og vanskelige kjøreforhold, understreker meteorolog Hanneke Luijting ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Uvær på vei til Finnmark

Lavtrykket, som er hakket svakere enn det som kan utvikle seg til ekstremvær, lå mandag morgen utenfor Spitsbergen og ser ut til å treffe Lofoten og Vesterålen i dag.

Foto: Meteorologisk institutt