Stjeler kristne velgere fra hverandre

Partiet De Kristne stiller lister i fem nordlandskommuner for første gang. – Flere kristne partier kan stjele velgere fra hverandre, mener professor.

Asbjørn Røiseland

Professor Asbjørn Røiseland ved universitetet i Nordland tror at partiet De kristne kan stjele velgere fra KrF og FrP.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Det nyoppstartede partiet «De kristne» stiller for første gang lister i kommuner i Nordland. Hele fem lister har partiet som ble startet i 2011 fått på plass. Partiet stiller lister i Bodø, Vefsn, Gildeskål, Meløy og Vestvågøy.

Partiet regnes som et konservativt kristent parti, og regner forbud mot abort og homofilt ekteskap, og støtte til Israel i Midtøsten-konflikten som sine kampsaker.

– Kan stjele stemmer KrF og FrP

Professor Asbjørn Røiseland ved Universitetet i Nordland mener at de to partiene Kristelig Folkeparti og De kristne er på jakt etter de samme velgerne lokalt.

– Ja all erfaring tilsier at den typen smale lister ikke kommer til å ta noen representanter. Men det de kommer til å gjøre er at de kommer til å stjele stemmer fra de etablerte partiene som Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet. Disse vet vi har en del konservative kristne blant sine velgergrupper, sier han.

Et av stedene hvor De kristne nå stiller liste er i Meløy kommune. Men listetopp for konkurrenten Kristelig Folkeparti i Meløy, Sverre Monsen er ikke sikker på nykommeren vil stjele stemmer fra han.

– Hypotetisk sett så kan vi jo si at vi kjemper om samme stemmer. Men om jeg ser på lista til De kristne, så ser jeg at de ikke har rekruttert fra vår medlemsmasse, men det kan jo være at de vil ta fra vår velgermasse. Det må jo velgerne bestemme, sier Sverre Monsen.

– Ønsker ikke KrF-velgere

Monsen ønsker det nye partiet velkommen i politikken i Meløy.

– Det var jo litt overraskende da vi først så at dette partiet ville stille liste. Når lista nå er kommet, så ser vi bare posititv på det og ønsker dem velkommen.

Arild Amundsen er listetopp for De kristne i Meløy. Han mener at de ikke er på jakt etter Kristelig Folkepartis velgere.

– Nei det er ikke det. Det er de som er i kirka og i menighetene uansett hvor de er. De som vi appellerer til er ferdig med KrF eller Fremskrittspartiet. De har vært i bevegelse i de siste årene, og vi tror de vil havne i vår leir, sier Amundsen til NRK.