SV ute i Nordland i ny måling: – Egen suksess er bra, men andres tragedie er bedre

Både SV og Senterpartiet er ute av Stortinget i Nordland i en ny meningsmåling. – Egen suksess er bra, men andre tragedie er enda bedre, humrer De grønnes førstekandidat i Nordland.

Miljøpartiet optimister

GRØNN TOPP I NORD: Dette er mannen som blir beskyldt for å stjele miljøvelgere fra SV og de andre småpartiene. Og han har grunn til å humre over dagens måling. – Dette lukter stortingsplass, sier Bjørn Økern.

Medvind på dagens meningsmåling gjør at toppkandidat Bjørn Økern på Miljøpartiets liste i Nordland tror at han snart kan pakke kofferten – for å reise til Stortinget.

– Jeg er optimist. Tallene begynner å likne på en stortingsplass. I en måling fra lørdag lå vi an til å få inn ni representanter på landsbasis. Jeg er nummer sju i den rekkefølgen, sier Miljøpartiet De Grønnes toppkandidat Bjørn Økern i Nordland.

Marit Tennfjord og Astrid Olsen i Nordalnd SV på stemmejakt

Marit Tennfjord og Astrid Olsen på stemmefiske i Glasshuset i Bodø.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Miljøpartiet de grønne (MDG) blir beskyldt for å stjele miljøvelgere fra SV og de andre småpartiene. Og Økern har grunn til å humre over dagens meningsmåling. Her er det bare Høyre, Ap og Frp som får stortingsmandater fra Nordland. SV, som i dag har ett mandat er ute av Stortinget dersom målingen hadde vært valgresultatet. Men skylda for SVs fall nekter han imidlertid å ta på seg.

– Ikke rov og ran

– Fra de tallene jeg har sett har MDG stjålet 18.000 velgere fra Arbeiderpartiet, 14.000 fra Venstre og bare 4000 fra SV. SVs tilbakegang skyldes ikke at vi har vært ute på rov og ran, men regjeringsslitasje. Velgerne ser hvor tamme SV har vært i miljøsaker, sier Bjørn Økern til NRK.no.

– Men hva hvis ingen av miljøpartiene får stortingsplass fra høsten, har ikke MDG litt av skylda?

– Jeg tror verken Høyre eller Ap vokser seg så store at de klarer å få det til uten småpartiene. Både Venstre og Sp er over sperregrensen. SV har utmerket seg med å ikke være klar i sin miljøholdning i regjering. Det har bidratt til vår framgang. Samtidig har vi en annen politikk enn SV. Vi legger ikke skjul på hva vi mener, sier Bjørn Økern til NRK.no.

Velgerne svikter SV

Meningsmåling Nordland august 2013

Dette er tallene fra meningsmålingene InFact har utført på vegne av NRK, Saltenposten og Helgelands Blad.

Dagens meningsmåling viser at det haster for SV i Nordland. Partiet mangler 260 stemmer for å sikre seg en plass på Nordlandsbenken.

En av SVs unge velgere frykter konsekvensen dersom småpartiene faller utenfor.

– 50 av prosent av vi som bor i Nordland er imot oljeboring. Derfor vil det være ekstremt tragisk dersom SV her blir sittende igjen uten representanter på Stortinget, sier Stian Skaalbones.

SV har alltid stått sterkt i Nordland. Men nå svikter velgerne partiet.

– Hvis velgerne kaster vrak på verdier som solidaritet og omfordeling er det trist for hele nordlandssamfunnet, mener SVs andrekandidat i Nordland, Astrid Olsen.

– Stemmer ikke SV

Hans Fagge

– Nei, SV får nok ikke min stemme denne gangen. Jeg har forhåndsstemt, sier Hans Fagge.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Dette er mannen som blir beskyldt for å stjele miljøvelgere fra SV og de andre småpartiene. Og han har grunn til å humre over dagens måling.

For SV er det noen velgere det allerede er for seint å kapre. Astrid Olsen og partikollega Marit Tennfjord driver valgkamp i Glasshuset i Bodø. Men det var ikke mange dersom bet på agnet.

– Nei, disse damene får nok ikke min stemme denne gangen. Jeg har forhåndsstemt, sier Hans Fagge.

Kjører ikke elbil

Bjørn Økern, som er på sin første valgkampturné har hyrt inn leiebil for anledningen.

– Jeg reiser rundt som et piska skinn. Rognan i dag, fredag i Bodø, skolevalgdebatt på Andøya mandag og ny debatt på Mo tirsdag.

– Ikke med elbil?

– He, he. Så mange stikkontakter er det ikke nordover langs veiene i Nordland Men det blir det med De grønne, sier Økern.

Bjørn Økern, MDG

Det er en optimistisk Bjørn Økern som er ute på sin første valgkamp i fylket. Skylda for SVs fall vil han ikke ta. – Den får de ta selv, sier han.

Foto: Frank Nygård / NRK