Hopp til innhold

De får stort sett støtte fra grasrota – men ett lokallag ønsker utskiftninger

Til tross for nedslående valgresultater slår grasrota i partiet til Jonas Gahr Støre og Nordland-leder Bjørnar Skjæran ring om sine representanter, viser en ringerunde NRK har gjort. Det er likevel ett unntak.

Bjørnar Selnes Skjæran

Tross et begredelig valgresultat, har fylkesleder Bjørnar Skjæran tillit hos grasrota.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

NRK har spurt Arbeiderpartiets lokallag rundt om i Nordland etter det solide valgnederlaget mandag. De har blant annet blitt spurt om de mener Jonas Gahr Støre er rett mann til å lege Ap videre.

Flere av dem som har svart, mener partiet burde vært mer tydelig overfor velgerne, men stort sett får både Støre og Skjæran støtte fra grasrota (se faktaboks).

Likevel er det ett av lokallagene som mener valgresultatet peker i retning av at det er nødvendig med utskiftninger både lokalt og nasjonalt.

– Mangler den nødvendige karismaen

– Valgresultatet er ikke noe å skryte av, det er ett av de dårligste valgresultatene siden krigen, sier gruppeleder i Fauske Arbeiderparti, Ottar Skjellhaug.

Ottar Skjellhaug

Ottar Skjellhaug er ikke fornøyd.

Foto: Sahand Ammari

Han tar til orde for at partiet må ta et grundig oppgjør med hvordan de formidler budskapet i politikken, og synes man bør dreie mer mot venstre og finne tilbake til den «gode gamle» ideologien. Gahr Støre er ikke nødvendigvis en del av den planen.

Ved neste stortingsvalg ser jeg ikke for meg han som en kandidat til Stortinget. Jeg tror ikke han har den nødvendige karismaen for å nå hjem til folk.

Heller ikke Nordland Arbeiderparti sin ledelse får toppkarakter.

– Tiden er moden for en skikkelig evaluering der også. Vi gikk fra fire til to kandidater på Stortinget, det kan ikke Nordland Arbeiderparti leve med.

Partioppslutning i Nordland

Med endring i prosentpoeng fra stortingsvalget 2013

RESULTAT100 % opptaltOppdatert 06.10.2017, kl. 13:04

RRødt

2,9
+1,3

SVSosialistisk Venstreparti

7,0
+1,8

APArbeiderpartiet

26,0
−9,0

SPSenterpartiet

18,6
+11,7

MDGMiljøpartiet De Grønne

2,2
+0,2

KRFKristelig Folkeparti

2,4
−1,2

VVenstre

2,6
−1,1

HHøyre

20,2
−1,0

FRPFremskrittspartiet

16,5
−2,3

ANDREAndre

1,6
+0,3

Skiller seg for lite ut

Men det er ikke bare negative skussmål moderpartiet sanker fra distriktet.

– Jeg tror innsatsen har vært bra, men vi har vært for utydelig som parti, mener Torill Helene Larsen, som er nestleder i Evenes Arbeiderparti.

Ordfører Petter Jørgen Pettersen (Ap) i Gildeskål

Petter Jørgen Pettersen, ordfører i Gildeskål.

Foto: Ole Dalen / NRK

Også partifelle Petter Jørgen Pettersen i Gildeskål sier seg enig i kritikken.

– Ja, det har vært for vagt etter mitt skjønn, det har vært for lite konkrete skillelinjer, sier Pettersen og legger til:

– Med fire år i opposisjon burde vært mer spesifikk på saker hvor du skiller deg ut fra hovedmotstanderen på den andre siden som er Høyre med Frp.

Han går likevel ikke like langt som partifellen på Fauske, som mener noen bør byttes ut.

– Det er ikke Gahr Støre sin skyld at det har gått som det har gått.

Flere av lokallagene peker på LoVeSe og nedleggelsen av flystasjonen på Andøya som saker partiet har tapt stemmer på. Mens andre har savnet besøk av stortingskandidater og ledelse ute i distriktene.

Bjørnar Selnes Skjæran

Leder i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran er glad for tillitserklæringene fra lokallagene.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

Setter pris på tilliten

Fylkesleder Bjørnar Skjæran setter pris på tilliten han får fra partifellene og sier han tror det handler om den sterke kulturen i partiet; det er en laginnsats uansett om det er tap eller seier.

– Det er et historisk dårlig valg. Min opplevelse er at vi havner i skyggen av den sterke debatten om kommunereform og andre saker om sentrum-periferi kontra sentralisering, sier Skjæran.

Skjæran tror ikke det er noe i veien med strategien i partiet, men at de har blitt usynlige i en stadig mer polarisert debatt.

– Den største nedgangen har vi i de utpregede distriktsfylkene. Vi ser at vi rammer hardt der og det må vi ta innover oss.

Nå skal partiet gjennom en grundig evalueringsprosess for å finne ut hva som gikk galt.

Her kan du lese mer om hva lokallagene synes: