De aller siste solstrålene...

Sola sender sine siste stråler over langstrakte Nordland, som vi ser av ukas flotte leserbilder. – Den fineste tida kommer nå, mener artist og nordlending Jenny Jenssen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Snart forsvinner de siste solstrålene, og mange nordlendinger kvir seg til mørketida. Men ikke alle.

– Nei mørketida er den fineste tida på året, sier dansebanddronning Jenny Jenssen, opprinnelig fra Bjerkvik, men nå bosatt i hovedstaden.

Men hun vil ikke være med på at det diskvalifiserer henne fra å ha meninger om mørketida.

Stearinlys viktig

– Nei, jeg bærer mørketida i meg. Og det får mange slags utslag. Først og fremst får jeg behov for å omgi meg med masse lys - både ute og inne. Jeg koser meg inne med stearinlys. Jeg må være Ikeas beste lyskunde, flirer hun.

Og så inviterer hun venner på besøk.

– Mørketida er den tida på året hvor jeg er mest sosial. Det er tid ettertanke og for de gode samtalene - og de lange telefonsamtalene.

Trygve Hoff

For Jenny Jensen er også mørketida ei tid hvor hun hører mye musikk. Og da spesielt Trygve Hoff. Hun har hatt stor sukess med låten «Et lys imot mørketida», som ble en norsktoppgjenganger. Avdøde Trygve Hoff har skrevet teksten og hun har i tillegg brukt hans sanger «Nordnorsk julesalme» og «Kjærlighetsvise i mørketid».

– Ingen kan sette ord på mørketida som han. Bare hør på tekstene, sier Jensen, og minnes godt da hun deltok på Blåfrostfestivalen i Trygve Hoffs barndomskommune Saltdal i 2005.

– Der ble spilt av et intervju med han hvor han blir bedt om å beskrive begrepet kjærlighet. Han snakker først om kjærligheten mellom mann og kvinne. Deretter snakker han om kjærligheten til den nordnorske landsdelen, fjellene, folkelynnet og mørketida. Det var sterke ord som gjorde dypt inntrykk, sier Jenny.

Og det beste med mørketida er selvsagt jula.

Skriver 400 julekort

Jenny Jenssen har allerede startet juleforberedelsene.

– Pepperkakene ble bakt allerede i oktober. Julekortene starter jeg med allerede ca. ved St. Hans. Jeg skriver 400 kort, og jeg skriver langt. Får meg ikke til å skrive bare «god jul og godt nyttår», sier Jenssen.

Julehus

Jenny Jensen

JUL I SINNET: Jenny Jenssen elsker jul og mørketid.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Og det er ikke bare innomhus at lyset står i fokus.

– Jeg må også lyse opp utendørs. Vi har flere kilometer med lyslenker i haken og over mønet på taket. Det kan simpelten ikke bli nok lys, sier hun.