Datteren bortført til Ukraina

Stig Simonsen opplevde at datteren ble bortført til utlandet. Nå kjemper han for å få henne tilbake.

Stig Simonsen

- MÅ MASE: Stig Simonsen jobber fulltid for å få datteren tilbake til Norge.

Foto: Kari Skeie / NRK

Stig Simonsen fra Narvik er en av mange norske foreldre som har opplevd å få barnet sitt bortført til utlandet. For to år tok ekskona med seg den da sju år gamle datteren og dro til Ukraina.

- De skulle på en sommerferie som skulle vare fra skolen sluttet til skolen startet igjen, men de kom ikke tilbake. Jeg var jo veldig glad i datteren min og vi var mye sammen.

Video nsps_upload_2009_8_4_7_50_31_1683.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Kjemper alene

Mareritt

Stig Simonsen har opplevd alle foreldres mareritt og han er desverre ikke alene. Det kan generalsekretær Arnstein Øyslebø i Familistiftelsen bekrefte.

- Historisk så har det vært rundt 40-50 saker i året de siste 8-9 årene. Vi følger nå rundt ti saker tett, sier Øyslebø.

Les også: - Bortførte barn må tas på alvor

En av disse sakene er Simonsen sin. Han har kjempet i 2 år for å få datteren sin tilbake til Norge. Han er sterkt kritisk til måten norske myndigheter har behandlet saken hans på.

- Det er veldig tungvint. Jeg føler at norske myndigheter har glemt datteren min. De svarer at de ikke kan gjøre noe fordi Norge ikke har noen avtale med Ukraina. De har ikke kommet med noe kreativ løsning på hvordan dette kan løses. Det er jeg selv som må finne ut.

Stig Simonsen

I UKRAINA: På Brennpunkt på NRK1 tirsdag kveld kan vi følge Simonsen da han dro til Ukraina like før jul i fjor.

Foto: NRK

- Må mase

Han mener hjelpen fra Familiestiftelsen har vært uvurdelig.

- Det er der jeg har fått vite de tingene som er viktig. De sier hele tiden til meg at jeg må mase på myndighetene.

På Brennpunkt på NRK1 i kveld kan vi følge Simonsen da han dro til Ukraina like før jul i fjor. Han fikk møte datteren sin, men ikke ta henne med tilbake til Norge.

- Det var veldig godt å få se henne igjen. Man ser jo at hun er blitt større og da er det så utrolig synd at man ikke kan få være tilstede og følge henne opp dag for dag. Man får en kraftig klump i halsen. -Jeg fikk fortalt henne at jeg er glad i henne ennå og at jeg har lyst til at hun kommer til Norge. Da svarte hun at hun selv hadde lyst til å komme.

Kan bruke makt

Simonsen har foreldreansvaret for datteren sin og kan i teorien reise tilbake til Ukraina og ta henne med til Norge med makt, men det ønsker han ikke å gjøre av hensyn til sin egen datter.

- Det vil ikke være bra for henne etter så lang tid. Jeg har ikke lyst til å bruke makt mot henne. I dette tilfellet tror jeg dessverre det er nødvendig.

Stig Simonsen

SER PÅ BILDER: - Man får ofte en kraftig klump i halsen, sier Stig Simonsen og ser på familiebilder.

Foto: Kari Skeie / NRK

Jobber fulltid

Nå jobber han så godt som fulltid med må få jenta si tilbake til Norge.

- Jeg ringer hele dagen for å svar på hva jeg kan gjøre. Man må nesten hele tiden dobbeltsjekke at det myndighetene gjør er rett. Man må sjekke at de har fått forespørselen, lest den, og når jeg kan forvente et svar.

Er det noen ganger du tenker at du ikke kommer til å få datteren tilbake?

- Tanken har slått meg, men jeg skyver den fort fra meg. Da føler jeg at norske myndigheter har fått det som de ville.

Hva mener du med det?

- De bare beklager at de ikke kan gjøre noe fordi Norge ikke har noen avtale med Ukraina. Datteren min er jo født i Norge og er norsk statsborger med norsk pass. Det virker som at de ikke er interressert i å finne en løsning.

UD ville ikke kommentere saken overfor NRK i dag, men gir sin versjon av saken i NRK Brennpunkt kl 1930 i kveld.