Hopp til innhold

Dårlig tilgang på reker over store deler av kysten

Både fabrikker og fiskere sliter med å dekke etterspørselen etter reker. – Akkurat nå har vi ikke tilgang på reker i det hele tatt, sier rekeprodusent.

Rekeselger Markus Olaussen gir reker til en kunde på havna i Bodø

Selger Markus Olaussen gir reker til en kunde på havna i Bodø.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Daglig leder ved «Nordreker» i Lurøy kommune, Bodil Holmen

Daglig leder ved «Nordreker» i Lurøy kommune, Bodil Holmen.

Foto: spirendesign.no

De siste ukene har rekefisket over store deler av kysten vært svært dårlig. Fabrikker som leverer til matbutikkene står uten råstoff, og rekefiskerne som selger fra kaia har i perioder lite å tilby kundene sine.

– Akkurat nå har vi ikke tilgang på reker i det hele tatt. Vi har hatt veldig god tilgang i mai og juni, men så ble det mye skitt i havet, slik at tråleren gikk full av andre ting enn reker, sier Bodil Holmen, som er daglig leder ved «Nordreker» i Lurøy kommune.

Måtte permittere ansatte

Produsenten på Helgeland selger blant annet håndpillede reker til matbutikker over hele landet. Men i sommer er seks av de 14 ansatte permittert på grunn av mangel på reker.

– Vi har jo hatt planer om å ha helårsdrift, men det blir vanskelig slik som det er nå. Dette er utenfor vår kontroll, sier hun.

– Hvor lenge vil det være slik?

– Jeg håper vi har reker igjen i august, men det vet vi ingenting om.

Havforskere: – Kan skyldes lakselusmidler

Skall etter reke

80 PROSENT DØDE: Da rekemødrene skulle skifte skall, var de nakne under. Dermed døde nesten alle.

Foto: Renée Katrin Bechmann / IRIS Biomiljø

Forskere har tidligere advart mot at økt bruk av lakselusmidler kan gjøre at krepsdyr mister skallet og dør.

Et forskningsprosjekt ved forskningsinstituttet IRIS i Stavanger undersøkte hvilke konsekvenser økt bruk av legemidler i kampen mot lakselus har på det naturlige miljøet i havet.

– Det vi er bekymret for er at rekene får i seg rester fra oppdrettssanlegg, og får problemer når de skifter skall, sier seniorforsker Renée Katrin Bechmann ved IRIS.

Seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Guldborg Søvik, har forsket mye på reker i Barentshavet og Nordsjøen, men vet de lite om hvorfor rekefisket svikter langs kysten.

– Dette høres bekymringsfullt ut. Det meldes om at rekene forsvinner flere steder langs kysten, så vi må se nærmere på dette. Det kan være flere årsaker til at de forsvinner. Blant annet har vannet blitt varmere langs kysten, sier Søvik.

– Tilgangen varierer fra år til år

Rekeselger Markus Olaussen gir reker til en kunde på havna i Bodø

Markus Olaussen selger reker på reketråleren «Lene K». Kollega Harald Jensen i bakgrunnen.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Både fiskere, produsenter og butikker NRK har snakket med, merker at det er mindre reker i sommer. Men på kaia i Bodø ser ikke selger Markus Olaussen om bord i reketråleren «Lene K» så mørkt på situasjonen.

– Mange kunder spør om vi har nok. Som regel går det fint, sier han.

Kollega Harald Jensen på samme båt sier at tilgangen til reker varierer litt fra år til år, og at etterspørselen svinger med været.

– Det eneste vi kan gjøre er å være på havet og fiske. Vi kan ikke bekymre oss så mye over dette, sier han.

Reker

Kundene er enige om at ferske reker er best.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK