NRK Meny
Normal

Dårlig sommer fører til grønne jordbær

Nordnorske jordbærdyrkere er fortsatt forsiktige optimister, men årets jordbærsesong blir sannsynligvis under middels god.

Enslig rødt jordbær

ENSLIG RØDT BÆR: Dette røde jordbæret er ett av svært få som har modnet denne sommeren.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Årets sommer har til gode å vises seg fra sitt vakreste i de nord-norske fylkene. For jordbærdyrkere i landsdelen betyr det at de allerede ligger flere uker etter skjema.

– Det er den dårligste sommern jeg kan huske i løpet av mine ti år som jordbærprodusent. Jeg håper det blir ti år til neste gang, sier jordbærdyrker, Svein Johnny Paulsen på Trofors i Grane kommune.

Svein Johnny Paulsen

OPTIMIST: Jordbærdyrker, Svein Johnny Paulsen håper på bedre vær de neste ukene, sånn at han får flere plukkeklare bær.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Du er optimist, og man må kanskje være det for å holde på med bær på Helgeland?

– Det må man være uansett hvor man holder på med bær, sånn jeg ser det.

For sen modning

Det er ikke bare antall soltimer i løpet av en sommer som avgjør hvorvidt det blir en god jordbærsesong eller ei, også temperaturen spiller inn. Det kan bli både for kaldt og for varmt.

– I år har det vært lave temeraturer, da modnes bæret for sent. Egentlig skulle sesongen vært ferdig nå. I fjor var det alt for varmt, da modnet bæret for rask. Det er aldri perfekt, sier Paulsen.

Jordbær

RØDGRØNN: De få jordbærene som modnes er ofte grønne i bunnen.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Dersom været bedrer seg de neste ukene kan vi likevel håpe sesongen blir brukbar, noen få røde bær kan nemlig sees i åkrene.

– Noen få bær som er litt røde finnes det, men som det er så mye som én prosent, det vet jeg ikke. Det er ikke noe særlig mye mer ennå, sier Pauslen, som håper det blir bedre jordbærtider allerede denne sommeren.

– Alle bærene mine blir nok ikke røde og søte, men hvis været tillater det kan det godt hende at det blir såpass mange søte bær at jeg kan begynne å plukke.

Økonomiske konsekvenser

Arild Johan Stenhaug

FOR SENT: For Arild Johan Stenhaug har det kalde været ført til at mange bær rotner.

Foto: Privat

Også på Utskarpen i Rana kommune har de hatt problemer med jordbærene denne sommeren. Jordbærdyrkeren Arild Johan Stenhaug forteller til NRK at de ligger 14 dager bak skjemaet.

– Det aller beste er å komme i gang i midten av juli med plukkingen. Når vi kommer så sent i gang som i år blir det mye bær som rotner. Det skaper jo økonomiske konsekvenser, sier Stenhaug.

Stenhaug er i likhet med Paulsen fortsatt opptimistisk for årets sesong.

– I 1992 kom vi ikke i gang med plukkinga før 22. augsust, men da kunne vi holde på helt til 4. oktober. Det ville vært kjempemessig med noen uker med opp mot tjue grader. Da kan vi ennå få mye ut av bærene.