NRK Meny
Normal

Her danser bøndene for å tiltrekke seg regnet

Mens folk flest gleder seg over rekordtemperaturene, frykter bøndene for avlingene sine. Og det kan bli enda varmere, varsler meteorologen.

Bøndene i Brønnøy danser for å tiltrekke seg regnet.

HÅPER Å TILREKKE SEG REGNET: Bøndene fortviler, og frykter hetebølgen vil ødelegge avlingene. – I år må vi ty til andre makter, forteller Bernt Skartad, fylkesleder i Norges Bondelag, om regndansen som du kan se i denne videoen. FOTO: Ole-Christian Olsen.

Bernt Skarstad, fylkesleder i Norges Bondelag, fortviler over varmen

FRYKTER FOR AVLINGENE: – Vi får sviskader og uttørking av rotsystemet i gresset, og da forsvinner avlinga helt for oss, forteller fylkesleder Bernt Skarstad.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– Etter 14 dager med tørke så ser vi at det er stor fare for at vi kan miste avlingene, sier Bernt Skarstad, fylkesleder i Norges Bondelag.

I dag ble det satt temperaturrekord i Brønnøysund for første gang på 44 år, melder meteorologene på Twitter. Det er den åttende i rekken av rekordtemperaturer i fylket.

Dette er en nyhet med bismak for bøndene i området.

– Det ser veldig tørt ut. Vi får sviskader og uttørking av rotsystemet i gresset, og da forsvinner avlinga helt for oss. Konsekvensen er at vi ikke får nok for til dyrene våre til vinteren.

For at fotosyntesen skal fungere skikkelig, så må bøndene ha regn så fort som mulig, sier fylkeslederen.

– Samtidig skal vi være klar over at landbruket er langsiktig og skal ses i et 10- og 15 års perspektiv. Noen ganger går det sånn som det gjør nå, og andre ganger går det bedre, legger han til.

– Inviterer til regndans

Bøndene i Nordland er imidlertid kreative og løsningsorienterte, forteller Skarstad. Onsdag tok de saken i egne hender og arrangerte regndans i et håp om å bli hørt av værgudene.

  • Se video av dansen øverst i denne saken.

– Dette gjør vi hvert år når det blir for tørt. Vanligvis så er ikke dette noe stort problem fordi vi får mer enn nok regn i Nordland, men i år må vi ty til andre makter.

– Naboene er selvfølgelig med. Alle i en liten bygd er avhengig av landbruket, og da må vi ha alle med på en regndans. Vi er alle avhengig av å bidra for å få dette til å fungere, fortsetter han.

Han oppfordrer også andre bønder til å ta del i regndansen hvis tørken blir et problem.

– Nå har vi startet med det, så får vi se om farsotten sprer seg videre i fylket. Det håper vi jo selvfølgelig.

40 år siden sist

Trond Robertsen

KAN BLI VARMERE: Trond Robertsen, meteorologikonsulent ved Vervarslinga for Nord-Norge, varsler fortsatt høye temperaturer i dagene fremover.

Foto: Håvard Larsen/met.no

Forrige gang det ble satt temperaturrekord i nordlandskommunen var 9. og 10. juli i 1970, forteller Trond Robertsen, meteorologikonsulent ved Vervarslinga for Nord-Norge.

– Det er på dagen 44 år siden forrige gang det ble satt temperaturrekord her. 9. og 10. juli i 1970 ble det registrert 30 grader, mens vi i dag har opplevd en temperatur på 30,7.

Og det er ikke bare på Brønnøysund det registreres rekordtemperaturer. Også Sandessjøen, Reipå, Svolvær, Evenes, Narvik, Stokmarknes og Sortland har hatt skyhøye temperaturer de siste dagene.

– Svolvær, for eksempel, satte ny rekord forledendag med 27,2. Her var forrige rekordregistrering i 2005, den gang med 26 grader, fortsetter Robertsen.

– Uvanlig

Selv om det ikke er uvanlig med varmeperioder på denne tiden av året, er det uvanlig at varmen vedvarer så mange dager i strekk, ifølge meteorologikonsulenten.

– Det er sjeldent ja. Morgendagen kan bli enda varmere, så den er vi veldig spent på.

– Kan det bli nye temperaturrekorder?

– Det er ikke umulig, Prognosene indikerer at det kan bli både en og to grader varmere enn i dag. Dette gjelder spesielt Nord-Helgeland og nordover, men det vil bli høye temperaturer over hele fylket.

Til helgen vil varmen fortsette i Nordland, mens Troms og Finnmark vil få det litt kjøligere.

– Da snakker vi 15 til 20 grader i Troms og Finnmark, så det vil fremdeles være ganske varmt, avslutter Robertsen.

Laster Twitter-innhold

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.