Danish Air Transport er glad for razzia hos FlyViking

Direktøren i Danish Air Transport mener det er bra at det norske konkurransetilsynet og politiet gjennomfører en razzia hos det nyetablerte selskapet FlyViking. Så langt har det ikke vært noen lignende aksjon hos dem.

Jesper Rungholm, Administrerende direktør i DAT

Direktør Jesper Rungholm mener det er bra at konkurransetilsynet undersøker påstandene om samarbeid mellom dem og FlyViking. Han er hundre prosent sikker på at de ikke vil finne noe grunnlag for at de skal ha samarbeidet før de sendte inn anbud på de nordnorske flyrutene.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– De er hjertelig velkommen til å få en uttalelse og alt annet de vil ha behov for. Vi har intet å skjule, sier Jesper Rungholm, som er administrerende direktør i danske Danish Air Transport, DAT.

Ola Giæver

Daglig leder i FlyViking, Ola Giæver, sier han forventet undersøkelsene etter uttalelsene sine til NRK i slutten av august.

Foto: Øystein Antonsen / nrk

Bakgrunnen for razziaen på Lyngseidet tirsdag ettermidag er mistanke om at FlyViking har brutt konkurranseloven da selskapet la inn tilbud på kortbanerutene i Nord-Norge.

Daglig leder i Fly Viking, Ola Giævær, fortalte 24. august i år at han hadde kjennskap til hvilke ruter den danske konkurrenten DAT ville legge inn anbud på, og at de to selskapene hadde hatt flere møter i Danmark og snakket om «hva som passer for oss og hva som passer for dem» .

– Dette var som forventet etter at jeg uttalte meg i intervju med NRK, sier Ole Giæver.

Kan være ulovlig

En av de som reagerte på uttalelsen om FlyVikings møter med konkurrenten DAT, var transportforsker Gisle Solvoll ved Nord universitet.

– Hvis det er slik at de har sittet sammen og avtalt hvilke flyruter de skal gå for, så er det helt klart ulovlig, sa Solvoll.

– Helt udramatisk

Men sjefen for DAT har avvist at det er noe som helst snakk om koordinering av anbudsprosessen med Fly Viking. På telefon fra Danmark forteller han at de ikke har blitt kontaktet av verken konkurransetilsynet eller politiet. Han tviler for at de vil få noe ut av razziaen hos konkurrenten i nord, og håper undersøkelsen vil bli gjennomført og lukket raskt.

Jeg synes det er forferdelig dumt. Man burde vite bedre. Jeg kan ikke forestille meg at det skal være noe å finne i vår relasjon. Hva Giæver og FlyViking ellers har bedrevet med har jeg selvsagt ingen ide om, men jeg vet hvert fall at i vår kommunikasjon er det ingenting å komme etter, sier Rungholm.

– Hva tenker du om utsagnet til Giæver som har ført til dette?

– Som jeg har sagt tidligere, jeg synes han er meget gemyttlig og snakkesalig herre, og her har han talt mer enn han har tenkt, avslutter Rungholm.