NRK Meny
Normal

Cruiseskipet av grunn i Lofoten

Vind og tidevann lettet lørdag ettermiddag cruiseskipet Marco Polo av grunna det gikk på utenfor Gravdal i Lofoten tidligere på dagen.

Cruiseskipet har kommet av grunnen

Cruiseskipet har nå kommet av grunnen

Foto: Ruben Larsen / NTB scanpix

I følge redningsleder Frode Iversen hos Hovedredningssentralen i Nord-Norge, er det naturen som har sørget for at cruiseskipet har kommet seg løs.

– Flo sjø og vind har samarbeidet og løsnet skipet fra mudderbanken det hadde gått seg fast på, sier Iversen til NRK klokken 17:40.

Redningslederen opplyser at de hadde ennå ikke satt i gang noen tiltak for å få skipet av grunnen.

– Det har ikke vært satt i gang noen operasjoner ennå. Kystvaktskipet Harstad har ennå ikke kommet frem til området. Dette er moder natur som har gjort, og det har gått så bra som det kunne gå, sier Iversen.

Cruiseskipet "Marco Polo" pågrunn i Buksnesfjorden

Cruiseskipet 'Marco Polo' pågrunn i Buksnesfjorden

Foto: Redningsselskapet

Fartøyet går nå for egen maskin og beveger seg sørover.

LES OGSÅ: Cruiseskip på grunn i Lofoten: – Jeg synes de tok en sjanse

Cruiseskipet skal nå ha kommet av grunnen, det forteller orlogskaptein og skipssjef på kystvaktskipet Nordkapp, Roar Lund til NRK.

Kystvaktskipet var sendt for å bistå i aksjonen, men rakk ikke å gjøre så veldig mye for å bistå før skipet var gått klar av grunnen.

– Vi har hatt dykkere ute for å se på skipet. Vi har ikke funnet noen skader. Skipet stod på en sandbanke omtrent midt under skipet, sier han.

Kystvaktskipet blir foreløpig liggende i området for å bistå om det trengs, men vil snart gjenoppta normal patrulje igjen, opplyser Lund.

Cruiseskipet "Marco Polo" på grunn i Lofoten

Cruiseskipet 'Marco Polo' på grunn i Lofoten

Foto: John Inge Johansen / NRK

Ikke skadet etter grunnstøtingen

Redningslederen opplyser at skipet ser ut til å være i god stand.

– Kystvakten hadde dykkere nede. De har inspisert skipet, men har ikke funnet noen skader. Såvidt jeg har forstått vil skipet ankre oppi området for eventuelle inspeksjoner. Jeg tror ikke de vil gå videre i kveld, sier han.

Flere skip sto i beredskap for å skyve cruiseskipet av grunn da høyvannet var ventet å nå maksimalt nivå ved 19-tiden lørdag kveld. Men allerede to timer tidligere slapp båten fra grunna på egen hånd, melder Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

– Vind og tidevann har gjort at Marco Polo er av grunn. Hovedmaskinen er startet. Kystvaktskipet Nordkapp og redningsskøyta DN Veritas står klar til å assistere, melder HRS på Twitter klokka 17.15.

Tidligere lørdag ettermiddag var dykkere fra Kystvakten på plass for å undersøke forholdene rundt cruiseskipet

Skipet tok ikke inn vann, og situasjonen har hele tiden blitt beskrevet som udramatisk. Det var 1.096 personer om bord da vinden drev skipet på grunn. Skipet var i ferd med å gå inn til kai i Gravdal, ved Leknes i åttetiden lørdag morgen, da det uhellet skjedde.

Rundt 400 passasjerer har tilbrakt dagen om bord, mens de øvrige ble satt i land med lettbåter for å delta på utflukter eller se seg om på Vestvågøy.