NRK Meny
Normal

– Et mysterium hvordan cruiseskipet kunne grunnstøte

Det britiske cruiseskipet «Marco Polo» traff havbunnen med over 1.100 passasjerer om bord utenfor Sortland i Vesterålen. – Ifølge kartene skal det ikke finnes noe grunne her, sier havnesjefen.

Cruiseskipet Marco Polo grunnstøtte utenfor Sortland

SLO HULL I TANK: Cruiseskipet Marco Polo grunnstøtte utenfor Sortland lørdag kveld. Her ligger skipet til kai på Sortland søndag.

Foto: Trond Gansmoe Johnsen

– Det er trasig når sånt skjer. Men det var aldri noen fare for skip eller passasjerer, og skipet har lagt til kai på Sortland, opplyser havnesjef Hugo Næss til NRK.no.

Dette er andre grunnstøtingen med et større passasjerskip i Vesterålen på en uke. Mandag gikk hurtigruteskipet Kong Harald på grunn ved Trollfjorden.

Skipet var på vei sørover gjennom Sortlandssundet med over 1.100 passasjerer og norsk los om bord da det gikk på grunn like sør for Natsteinøra like etter klokka 20. Kapteinen skal ha vært på broen da uhellet skjedde.

Redningsskøyta «Knut Hoem» ble kalt ut, gikk ned med dykkere for å undersøke skipsskroget.

40 centimeter flenge

Cruiseskipet Marco Polo grunnstøtte utenfor Sortland lørdag kveld.

Det britiske cruiseskipet «Marco Polo» traff havbunnen med over 1.100 passasjerer om bord utenfor Sortland i Vesterålen.

Foto: Trond Gansmoe Johnsen

– Da skipet traff grunnen gikk det hull i en ballasttank. Flengen er på om lag 40 centimeter. Flengen ble reparert umiddelbart, opplyser havnesjefen til NRK.no.

Skipet har søndag ligget ved kai på Sortland i påvente av å få reise videre.

– Sjøfartsdirektoratet kom til Sortland tidligere i dag, og ga tillatelse til at skipet fikk seile videre. Vi regner med at skipet forlater Sortland rundt klokka 18, opplyser Næss.

Skipet skal først går til Bergen før de vender nesen hjemover mot Storbritannia.

Han har selv snakket med de britiske passasjerene, som fikk en ekstra dag i Vesterålen.

– De var jo på Sortland i går i strålende vær. Det ble kanskje ikke like trivelig i dag, men de jeg snakket med var ved godt mot. De tok det pent, forteller Næss.

Mystisk grunne

Hugo Næss

ET MYSTERIUM: At cruiseskipet kunne grunnstøte ved Natsteinøra er et mysterium både for den norske losen og for havnesjef Hugo Næss.

Foto: Stein-Inge Pedersen / NRK

At cruiseskipet kunne grunnstøte ved Natsteinøra er et mysterium både for den norske losen og for havnesjefen.

– Ifølge kartene skal det ikke være noe grunne her. Derfor er det uklart hva som er årsaken til grunnstøtingen. Skipet skulle hatt god klaring, sier Næss.

Havnevesenet på Sortland skal mandag undersøke stedet hvor det britiske cruiseskipet grunnstøtte for å se om de kommer nærmere et svar.

– Jeg vil ikke spekulere i hva som kan ha skjedd. Vi ser at båten ikke har vært ute av kurs. Foreløpig er dette et mysterium, sier havnesjefen til NRK.no.


Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.