– Det ser mye større ut innenfra enn det gjorde fra utsiden

Containerboliger kan bli løsningen på boligproblemene som har plaget studenter i mange år: – Det ser veldig spennende ut, sier eiendomssjef i Nord Studentsamskipnad, Geir Abel Jensen.

 Vera Melkild og Maria Ulseth Sylte i smarthus
Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Det ser mye større ut innenfra enn det utenfra, sier Vera Melkild (17) om containerboligen i det hun beveger seg fra soverommet til kjøkkenet.

Containerboliger har slått gjennom for fullt i europeiske storbyer som London og Amsterdam, og nå er planen at de skal bli løsningen på boligproblemene som lenge har preget studenter i.

Ser fint ut fra innsiden

– Utenfor ser det ut som hvilken som helst container, men inne ser det ut som en utrolig fin hybel, sier Melkild. Hun er ikke fremmed for tanken om å skulle bo i en når hun blir student.

– Jeg kunne godt bodd i en, sier hun til NRK.

Det er Nordic Smart House som står bak ideen, og ifølge daglig leder Stephen Fu er det studenter og førstegangskjøpere som er målgruppa, ettersom prisen er såpass lav.

– Vi mener og tror at dette kan være et godt alternativ for studenter og førstegangsetablerere, da prisen er 20 prosent under markedspris i anskaffelse, sier Fu til NRK.

Nordic Smarthouse i Bodø

Containerboligen sett fra utsiden.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

For at containerboligene skal komme til blant annet Bodø, må interessen være stor nok til at det kan bli lønnsomt. Modulene prefabrikkeres i Kina og for at det skal være lønnsomt må det derfor etterspørselen være stor.

Kan bety slutten på boligproblemer

Dersom de blir å komme til Bodø, blir det i så fall i løpet av første halvår i 2017.

Boligmarkedet i Bodø har skapt hodebry for studenter i flere år, og eiendomssjef i Nord Studentsamskipnad, Geir Abel Jensen, utelukker ikke at containerboligene kan være løsningen på et stort problem.

Nordic Smart House

Slik ser kjøkkenet i containerboligene ut.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

– Jeg synes det ser veldig spennende ut. Vi jakter på nye løsninger når det gjelder studentboliger, og grunnen til det er at kostnadene drives i været med den byggeaktiviteten som vi har i Bodø nå, sier han til NRK.

Men det må planlegging til før containerboligene eventuelt kan komme til Bodø.

Krever nøye planlegging

– Vi må se hvordan vi teknisk sett kan sy det sammen til et større boligkompleks, når vi bygger må vi bygge mange enheter for å få økonomi i det, og for å dekke behovet som er, sier Jensen.

Maria Ulseth Sylte og Vera Melkild i containerhus

Venninnene Vera og Maria kunne gjerne tenke seg å bo i containerbolig.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Dersom containerboligene blir å komme til Bodø, skal man ikke se bort ifra at venninnene Vera Melkild og Maria Ulseth Sylte bosetter seg i dem. Men hvor de skal legge alle tingene sine, må de finne ut når den tid kommer.

– Det er ikke akkurat veldig mye oppbevaringsplass her, sier Sylte.

Venninnen Vera er enig.

– Jeg tenker at når du har med masse ting her, så er du avhengig av å ha det helt ryddig. Men det må du vel uansett når du bor på hybel, ler hun.